«El pròxim curs començarà al setembre», així anunciava Pedro Sánchez la tornada al col·legi dels alumnes després que les classes fossin suspeses el passat mes de març a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Des de llavors milions d'alumnes i professorat van haver de recórrer a les tecnologies per donar la formació de forma telemàtica.
D'acord amb l'anunci del president del govern espanyol de l'inici del curs escolar 2020-2021, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, va fer un pas endavant i va comentar com seria aquesta tornada als centres educatius deixant clar que, fins que no hi hagi una vacuna contra el virus, la tornada a les aules estarà sotmesa a grans canvis.
Evitar un rebrot
L'objectiu principal és evitar un rebrot que enviï a norris tot el que s'ha fet fins ara i per això la distància de seguretat serà el més important a tenir en compte, una mesura molt complicada de garantir que requeriria mesures especials.
«Si tots els nens van a la vegada no podrem salvaguardar la distància obligada» assenyala la ministra assegurant que l'executiu ja treballa per concretar la forma en què les aules s'obriran de cara al nou curs i on sona amb força la limitació d'alumnes per classe, on el nombre no podrà ser superior a 15. Com que no hi ha recursos suficients per duplicar els grups, s'estudia l'opció d'una educació mixta on part de l'alumnat faci classes presencials i l'altra de forma telemàtica.
Un canvi que afectarà les famílies que hauran de buscar la manera de conciliació familiar i una nova dinàmica d'ensenyament per part del professorat que, a diferència del tancament precipitat de les aules al març, ara tindran temps d'adequar la docència via on line.
Mesures d'higiene a les escoles
A més de la reducció del nombre d'alumnes i la distància de seguretat, els centres també hauran de comptar amb gels desinfectants que hauran de ser utilitzats tant a l'entrada com a la sortida de centre, possible ús de màscares i torns a l'hora de menjador. El moment d'entrada al centre i la sortida s'ha de fer esglaonada per evitar aglomeracions de familiars.
«Les mesures de prevenció sanitària formaran part del curs que ve en les rutines, normes i dinàmiques dels centres i tindran un impacte en la pràctica pedagògica i educativa» opina la directora d'Educació i Formació de la Fundació Cotec, Ainara Zubillaga. A falta d'un reglament complet per part de govern, tot apunta que el pròxim curs 2020-2021 marcarà, sense cap dubte, una nova forma d'educació.