El conductor d'un cotxe al volant

Avisen de noves multes per l'ús incorrecte de la mascareta als cotxes particulars

Fer-ne mal ús quan viatgem en un mitjà de transport pot implicar multes de fins a 100 euros

L'ús correcte de la mascareta és una de les coses primordials a la qual tothom s'ha d'acostumar com més aviat millor en aquesta crisi sanitària produïda pel coronavirus. Tot i que tenim clar que hem d'utilitzar-la en el nostre dia a dia quan sortim de casa, hi ha llocs en els quals el seu ús no queda del tot clar, com és el cas dels cotxes particulars.

Quan pugem a un vehicle la normativa és clara: hem de portar la màscara posada sempre que compartim vehicle amb persones que no formen part del nucli familiar, és a dir, amb les que no compartim un casa o una relació íntima habitualment.

Cal utilitzar la mascareta quan es comparteix cotxe

Un exemple pràctic clar és que hem d'utilitzar-la si ens trobem a algun conegut que circula amb cotxe, o si anem en transport públic. En cas de no portar la màscara quan s'està en un cotxe amb persones amb les quals no es conviu, podem ser multats amb una sanció de fins a 100 euros.

A més, hem de tenir en compte que la mascareta no pot estar en qualsevol lloc del cotxe. Tot i que s'està popularitzant el costum de deixar la mascareta que utilitzem quan anem en cotxe al retrovisor, és una pràctica que ens pot costar cara.

Tal com informa el Reglament General de Circulació, el conductor sempre «ha de mantenir el camp de visió necessari», per tant, és clar que si pengem la màscara en el retrovisor, deixem de complir aquesta condició, un gest que pot ser sancionat amb multes de fins a 80 euros.

Així doncs, el que es recomana quan es puja al cotxe, si es va sol, és guardar la màscara en una bossa de paper o de tela, per a evitar així la seva contaminació, i sobretot, cal desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans de guardar-la.

Mesures en el retorn a les classes

El retorn del curs escolar està molt a prop i això també significa la represa de les classes universitàries. Aquest dilluns, els ministeris de Sanitat i Universitat van celebrar una reunió telemàtica per analitzar l'inici del curs universitari on es van fixar com a principals mesures d'higiene: la mascareta, la distància social, aules netes i ventilades (finestres i portes obertes si el temps ho permet 15 minuts abans i després de cada classe) i un control exhaustiu dels positius i els seus contactes.