Imagen de un aeropuerto durante la pandemia de Covid-19

Sanitat aclareix si els vacunats han de fer quarantena per contacte amb positius

En els últims dies han sorgit molts dubtes sobre com actuar davant algunes situacions provocades pel contagi, com el fet d'infectar-se de vacances i la possibilitat de tornar cap al lloc de residència habitual

Hi ha molts dubtes entre la població sobre com actuar en certes situacions provocades pel coronavirus.Sanitat ha mirat de resoldre totes aquestes qüestions tenint en compte l'evolució de la pandèmia. En aquesta època de l'any pot donar-se el cas que una persona acabi contagiada en el seu lloc de vacances. O que sigui contacte estret d'un positiu. En aquestes situacions és possible que no tothom sàpiga què fer, si tornar a casa o haver-se de quedar al lloc on es troba.

Una de les opcions més recomanables per a resoldre qualsevol dubte és posar-se en contacte amb els telèfons d'atenció que les comunitats posen a disposició dels ciutadans. Ells s'encarreguen d'orientar els ciutadans sobre el més convenient en cada moment, segons Sanitat.

Sigui com sigui, els que donin positiu o siguin contactes estrets en una localitat que no sigui la seva, tindran la possibilitat de tornar a casa. Allà podran realitzar la quarantena, sempre que la seva residència habitual tingui les condicions adequades per a realitzar el confinament. El desplaçament d'un punt fins a un altre s'ha de fer en un mitjà de transport privat i complint les mesures de prevenció.

Així ha de ser el retorn a casa d'un positiu, segons Sanitat

Totes aquelles persones amb resultat positiu en les proves Covid tindran l'obligació de fer un confinament de deu dies. El mateix passarà amb aquells que siguin contactes estrets, excepte si estan vacunats amb la pauta completa. S'entén que un contacte estret és aquella persona que hagi estat en el mateix lloc a menys de dos metres. I a més durant un temps acumulat de quinze minuts a vint-i-quatre hores.

El Ministeri de Sanitat estableix una sèrie de condicions per garantir el retorn a casa dels contagiats en bones condicions. Es tracta de limitar al màxim els contactes i procurar que no s'estengui la infecció, a més, especialment, de notificar el desplaçament a les autoritats sanitàries i signar un document de declaració de responsabilitat.

En el cas que l'única solució per desplaçar sigui un mitjà de transport públic, la situació canviaria. En aquest escenari es poden trobar les persones que es trobin de vacances a les illes. En aquest cas caldria fer una valoració i comptar amb l'autorització de l'autoritat de salut pública d'origen i destinació.

Existeix l'opció de fer quarantena al lloc de vacances

Aquesta situació que acabem d'explicar està pensada per a aquelles persones que optin per passar la quarantena en el seu lloc de residència. Es pot donar el cas també que s'opti per realitzar-la en el lloc de vacances. De resultar positiu o contacte estret, hi ha la possibilitat d'allotjar-se al destí sempre que es reuneixin les mesures convenients. Fins i tot algunes comunitats han contribuït a facilitar-li la tasca als turistes. Per això s'han habilitat espais perquè passin les seves quarantenes.


Els que ja hagin rebut les dues dosis de la vacuna i siguin considerats contactes, no hauran de fer la quarantena a casa. Això sí, es requereix prendre un seguit de mesures per no expandir el virus: evitar el contacte amb gent vulnerable, portar la mascareta i no acudir a actes multitudinaris.

Una altra cosa ben diferent és quan es conviu amb una persona contagiada. En aquest cas, al marge que s'estigui immunitzat amb pauta completa o s'hagi superat ja la malaltia, caldrà fer quarantena. Per la seva banda, aquells que estiguin pendents del resultat d'una PCR i que siguin considerats sospitosos no podran sortir de casa. Fins i tot sense haver donat positiu cal fer el confinament.

Es tracta d'una actualització de les mesures de Sanitat que resolen molts dubtes. Sobretot entre aquelles persones que poden estar fora del seu lloc de residència o que tinguin les dues vacunes posades.