Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Sanitat adverteix que no hi ha evidències de què la llum ultraviolada o l'ozó desinfectin de la covid-19

Un estudi conclou que poden reduir la població del virus d'una superfície però desconeix si és suficient

Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
El ministerio de Sanitat ho ha anunciat a través de les xarxes. | ACN

El ministeri de Sanitat ha advertit a través de les  xarxes socials  que no hi ha evidències de què la llum ultraviolada o l'ozó siguin eficaços per desinfectar de la covid-19.

De fet, adjunta un estudi realitzat per l'Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries que conclou que tot i que tot i que els dos dispositius poden reduir la població de virus a les superfícies no s'ha trobat evidències de l'eficàcia i la seguretat a l'hora de lluitar contra el coronavirus. A més alerta que aquests dos sistemes impliquen riscos per la salut, ja que poden provocar danys oculars, de la pell o irritació de les vies respiratòries.

El ministeri de Sanitat recorda que tant la  llum ultraviolada com l'ozó s'han de fer servir de «forma controlada» i que el personal que els faci servir ha de tenir una «formació professional» i que ha d'anar «equipat adequadament per minimitzar el risc d'exposició».

Alerta sobre els riscos per la salut

El ministeri ja va advertir sobre  l'ús de productes que utilitzen radiació ultraviolada C  per a la desinfecció del virus en l'aire o en superfícies, i és que aquests poden causar danys oculars, a la pell o irritació de les vies respiratòries.

El departament que dirigeix Salvador Illa  ha informat que l'evidència científica disponible fins a la data suggereix que, tot i que aquests productes poden reduir la presència de virus en una superfície, es desconeix si la disminució és suficient per aconseguir una  desinfecció òptima.

En el seu comunicat, Salut alerta que aquests productes «impliquen riscos per a la salut». Per això recomana utilitzar-los de forma controlada i que sempre es porti a terme aquesta tasca per professionals qualificats. Aquests han de tenir una formació per a aquesta tasca, i anar equipats de  forma adequada per minimitzar el risc d'exposició.

Per la seva banda, la Comissió Internacional de la Il·luminació notifica que  l'ús de la radiació ultraviolada germicida és una intervenció ambiental que pot reduir la propagació per contacte i la transmissió a través de l'aire. No obstant això, adverteix que un  ús inadequat pot provocar problemes per a la salut i la seguretat de les persones.

Per això, el ministeri desaconsella l'ús d'aquests productes a les llars i «mai utilitzar-los per desinfectar la pell», a no ser que estigui clínicament justificat. També ha recordat que els equips i productes que utilitzen aquest tipus de radiació es comercialitzen des de fa un cert temps.