Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert de les tres infermeres de Salut preparant la vacuna contra el coronavirus

Sanitat aprova una nova mesura per a tot Espanya que podria ser vital

El curiós de la mesura és que el ministeri de Sanitat ha donat el seu vistiplau al fet que es treguin més dosi que les suggerides per la EMA

Pla obert de les tres infermeres de Salut preparant la vacuna contra el coronavirus
Dues infermeres de la Comunitat Valenciana han aconseguit extreure una dosi més de la vacuna de Pfizer| ACN

Les informacions vinculades al virus provenen de l'esforç en recerca que realitza la comunitat científica per a proveir de respostes al món. L'última està vinculada amb la quantitat de dosi que es pot obtenir per vacuna subministrada, una polèmica que porta cua per les diferents valoracions entre Pfizer i el govern espanyol.

En un primer moment la companyia en recerca biomèdica va assegurar que de cada vial de la seva vacuna es podien treure cinc dosis, després va estendre aquesta xifra fins a les sis. Aquesta cita va obtenir el suport de l'Agència Europea del Medicament, per la qual cosa els hospitals espanyols van haver d'adquirir xeringues específiques per a aquesta extracció, amb un calibre que no és l'usual.

Aquesta dada dóna a entendre que, prèviament a aquesta adquisició en els centres sanitaris, es van desaprofitar algunes dosis adquirides. Davant aquesta situació, dues infermeres valencianes han aconseguit obtenir set dosis de cada vial de Pfizer. El curiós de la mesura és que el ministeri de Sanitat ha donat el seu vistiplau al fet que es treguin més dosi que les suggerides per la EMA.

Un estalvi en l'adquisició de vacunes

El motiu pel qual és possible aquest estalvi a l'hora de dispensar els vials s'aconsegueix a través d'una tècnica molt minuciosa i aprofitant el líquid extra. Des de l'Agència Espanyola del Medicament s'ha comentat a 'Nius' que el «'sobreompliment' és una pràctica habitual en aquesta mena de presentacions farmacèutiques».

Es realitza d'aquesta manera per a garantir que es puguin extreure de manera segura les dosis que figuren recollides en la fitxa tècnica, atès el pretext que val més que sobri que no que falti. En aquest cas la fitxa especifica que s'extreguin sis dosis utilitzant les xeringues de baix volum.

La base argumental de l'AEMPS suggereix que «es pot utilitzar una setena dosi si es garanteix que s'aconsegueix obtenir la dosi indicada, de 0,3 ml, i seguint les indicacions d'administració específiques en la fitxa tècnica». Pel que si es treu la quantitat esmentada sense afegir cap mena de compost químic, es poden retirar aquelles dosis possibles. El fet que no estigui fet recollit en la fitxa tècnica no implica per si mateix una il·legalitat.

Com es va descobrir aquest procés?

El personal sanitari va aconseguir descobrir aquest petit truc quan van calcular les dosis necessàries. Davant la lentitud del subministrament, i el perill que no arribessin les injeccions per al personal sanitari van començar a investigar.

El vial subministrat per Pfizer és de 0,45 mil·lilitres als quals se'ls ha d'afegir 1,8 mil·límetres de sèrum fisiològic, per la qual cosa el total resulta en 2,25 ml, dels quals s'extreuen les dosis pertinents. Per això, el contingut restant era de 0,45 mil·lilitres, una quantia que possibilitava l'administració d'una injecció més.

«Això sorgeix de treballar per a descobrir com aprofitar al màxim els vials», comenta Ana Sola, la infermera valenciana al mitjà citat. A aquest or líquid es refereix la sanitària en un procés que ha portat setmanes depurar, per a certificar que era possible una setena dosi.

La xeringa utilitzada per a dur a terme aquest minuciós procés és la 25G, la mateixa que s'empra en la xeringa d'insulina. El peculiar d'aquest instrument mèdic és que és molt més petita, per la qual cosa no permet espai mort i té una precisió major.

Aquest procés no s'aplica a la vacuna de Moderna, ja que les deu dosis que es retiren de cada vial ja vénen diluïdes en sèrum, per la qual cosa l'única acció que es duu a terme és la injecció. Després de l'aprovació de l'AEMPS l'únic objecte necessari per a utilitzar aquesta tècnica és l'agulla pertinent, per la qual cosa Espanya podria avançar, encara que fos de manera lleu, el seu ritme de vacunació.