Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona vacunant-se.

Sanitat aprova el nou semàfor Covid i fa una advertència als més grans

«Les persones entre 60 i 80 anys sense vacuna tenen un risc de morir 25 vegades més gran»

La Comissió de Salut Pública s'ha reunit aquest dimarts per estudiar un nou document d'actuacions com a resposta conjunta contra la Covid. Exacte, i és que cal tenir en compte que ja s'acosta el Nadal, una data que amoïna especialment.

La preocupació és màxima perquè és una època marcada pels retrobaments familiars, grans reunions en espais tancats i aglomeracions de persones a zones comercials, entre d'altres. Tot això ja començava a preocupar a Espanya.

Tercera dosi de la vacuna per a tota la població?

Un dels temes que s'ha tractat a la Comissió ha estat el de la vacuna. En concret, gràcies a l'elevadíssim tant per cent de persones vacunades a Espanya, la vista ja s'ha fixat en les terceres dosis.

De moment, però, ja s'estan inoculant aquestes noves dosis a una part concreta de la població. És a dir, als majors que viuen en residències i persones de més de 70 anys, encara que no visquin en aquests centres.

El que finalment s'ha aprovat a la reunió és vacunar a la població general més gran de 60 anys amb la tercera dosi. A més a més, també als treballadors sanitaris i sociosanitaris i altres usuaris de centres diferents, com ara centres de discapacitat, que siguin vulnerables.

Cal tenir en compte que les vacunes baixen molt el risc de gravetat o mort pel virus. De fet, ha sigut la mateixa Carolina Darias, ministra de Sanitat, la que ha advertit a la població: «Les persones entre 60 i 80 anys sense vacuna tenen un risc de morir 25 vegades més gran».

«Abans de ficar-nos a les festes de Nadal, vacunar, vacunar i vacunar», és la frase que ha destacat de la roda de premsa de la ministra de Sanitat. I és que, malgrat que la vacunació amb les dues dosis a Espanya va avançar molt, arriben ara les terceres dosis cada cop a més població.

És més, el diari 'El Español' donava una informació que revela que la vacunació de la tercera dosi anirà molt més enllà el pròxim any, ja que el Govern estaria remenant la idea d'administrar aquesta tercera dosi de reforç a tota la població.

Així mateix, cal tenir en compte que ja s'ha dit diverses vegades que l'efectivitat de les vacunes es reduiria al voltant dels sis mesos després d'administrar-les.

L'esmentat mitjà també assegura haver rebut declaracions del Consell de Ministres en què afirmen que ja s'està parlant amb les comunitats «perquè tinguin el subministrament necessari i procedim com més aviat millor al reforç de la immunitat de tots els ciutadans».

Comença a definir-se el full de ruta: Nou semàfor Covid

Una altra de les coses que han quedat clares amb la roda de premsa de Darias és que, sembla que el full de ruta contra la Covid comença a marcar-se.

Finalment, s'ha arribat a un acord per redefinir els números dels diferents nivells de risc i deixar així clars els llindars que s'hauran de tenir en compte per restringir. És a dir, s'ha marcat el nou semàfor Covid.

Una dona passejant a Madrid amb la màscara posada
S'espera que noves restriccions s'imposin a Espanya amb vista al Nadal | EP

Així doncs, ara el risc baix per Covid a Espanya passa a ser una zona amb fins a 100 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, ja que fins ara se situava el límit a 50.

El risc mitjà, per part seva, passa de ser fins als 100 casos per cada 100.000 habitants als 300. Llavors, el risc alt ara serà només en zones amb fins a 500 casos i el risc extrem, per sobre de 500 casos per cada 100.000 habitants.

Per tant, amb aquests nous barems, Espanya se situaria ara mateix en risc mitjà per Covid, encara que, de moment, no s'han parlat de mesures per a cada nivell de risc. Així que, caldrà esperar encara uns dies per conèixer aquestes dades.