Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dia de pluja

Molta precaució, tindrem una nova tongada de pluges i el fred hivernal va a més dimecres

Tot i una treva de matinada a molts punts, les precipitacions tornaran arreu durant el matí amb alguns aiguats. La cota de neu es desplomarà a les Terres de l’Ebre

Les previsions no han fallat i la llevantada ha arribat puntual a Catalunya aquest dimarts amb aigua a dojo. De fet, els aiguats han estat especialment importants a les Terres de l’Ebre durant la matinada i matí. En aquestes zones s’hi han acumulat entre 100 i més de 200 l/m² amb moltes inundacions i incidències.  

Destaquen especialment els 202 l/m² caiguts a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes. Una dada que converteix aquest 23 de novembre en el tercer dia més plujós dels més de 100 anys d’història d’aquest observatori. No hi plovia tant en un sol dia des de l’any 1943, cosa que dona fe del temporal de primera categoria que hem tingut.

Al llarg del dia, les pluges han anat avançant cap al nord i han colpejat especialment amb força el Camp de Tarragona amb greus inundacions. De fet, a la ciutat de Tarragona, amb més de 70 l/m², no hi plovia tant des dels tràgics aiguats de l’octubre del 2019 que van desbordar el riu Francolí.  

Finalment, les pluges han arribat també a l’àrea de Barcelona i al centre i nord de Catalunya. S’han sumat molts litres arreu i continua plovent, estem davant del dia més plujós de forma general en aquest 2021 marcat per la sequera. Les pluges han causat centenars d’incidències i el fort vent de llevant desenes de problemes, amb fort onatge a la costa.

Atenció també a la nevada a tot el Pirineu, s’esperen gruixos importants per sobre dels 1500 o 1700 metres. La situació seguirà complicada de cara a aquest dimecres, 24 de novembre, amb noves pluges. De nit i matinada hi haurà una pausa a moltes comarques, però la borrasca es col·locarà just al damunt de Catalunya.

Això provocarà una nova tongada de pluges generals de mar cap a terra al matí. A la tarda s’obriran clarianes al sud i centre, però no farà net i seguirem amb xàfecs a la meitat nord i Ebre principalment. Atenció amb l’entrada d’aire més fred, farà baixar encara més la temperatura i sobretot la cota de neu.

Ambient hivernal amb una cota que pot desplomar-se per sota dels 800 o 600 metres a les Terres de l’Ebre i zones properes. Al Pirineu la cota anirà baixant fins als 1400 o puntualment 1200 metres, de forma local per sota. En tot l’episodi es poden acumular entre 40 i 60 centímetres de neu a les cotes mitjanes i altes de la serralada pirinenca.

La situació anirà millorant en dies posteriors, però la DANA marxarà cap a l’est i obrirà la porta a fortes ventades de mestral i tramuntana. Un aire més fred que farà augmentar encara més l’ambient de ple hivern sobretot el cap de setmana. No es descarten ruixats puntuals al nord-est, mentre que a la cara nord del Pirineu es reforçarà la nevada a totes les cotes.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 24 de novembre de 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 24 de novembre de 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Alerta per noves pluges

De matinada no plourà a moltes comarques amb només alguns xàfecs puntuals i precipitacions finalitzant pel terç nord. No obstant, de cara al matí de dimecres entrarà una nova tongada de pluges de mar cap a terra que tornarà a regar tot Catalunya. Les precipitacions més destacades les esperem al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu.

Poden repetir-se alguns aiguats i la nevada es reactivarà a tot el Pirineu. La cota de neu baixarà cap als 1400 o 1200 localment al Pirineu, però compte perquè el fred es colarà per la vall de l’Ebre. Pot fer baixar la cota de forma puntual per sota dels 800 o 600 metres a l’Ebre en moment de xàfec intens.

Zones com els Ports poden quedar emblanquinades. De cara a la tarda, quedaran xàfecs més dispersos a la meitat nord i a les Terres de l’Ebre sobretot. No se’n descarten a la resta i encara amb algun aiguat local, però s’obriran clarianes al centre i nord del territori.

El vent de llevant afluixarà i entrarà el mestral moderat, cosa que ajudarà a encalmar una mica el temporal marítim. En tot l’episodi, les quantitats finals d’aigua d’alguns observatoris poden ser molt importants. Un nou dia mogut que fa que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) mantingui les alertes per pluges i mala mar:

Mapa d'alertes per forts aiguats i mala mar a Catalunya el dimecres 24 de novembre del 2021
Mapa d'alertes per forts aiguats i mala mar aquest dimecres | METEOCAT

Temperatures cap avall

Pel que fa a les temperatures, baixaran més i l’ambient serà encara més hivernal. El descens pot ser acusat a les Terres de l’Ebre, on arribarà aire molt fred canalitzat per la vall de l’Ebre. Així, les màximes es mouran entre els 10º i 15º a molts punts, més baixes al Pirineu i a l’interior de les Terres de l’Ebre.

Poden quedar lleugerament per sobre dels 15º a les zones properes a la costa on s’obrin més clarianes. La nit també serà més freda, però la presència de núvols impedirà que glaci fora del Pirineu.

Més fred i gran nevada al Pirineu a la vista

De cara als dies vinents, la situació anirà millorant i les precipitacions marxaran. No obstant, el desplaçament de la DANA cap a l’est provocarà l’entrada forta del mestral i tramuntana a molts punts, especialment meitat sud i Empordà. Una ventada que farà baixar encara més els termòmetres amb ambient hivernal.

L’arribada d’un frontnòrdic reactivarà el cap de setmana la nevada al Pirineu a totes les cotes. Tampoc es descarten xàfecs puntuals al nord-est amb una cota de neu de 800 metres. En definitiva, ens venen uns dies d’ambient de ple hivern a Catalunya.