Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

Sanitat assenyala els pròxims ciutadans que s'hauran de vacunar a Espanya

El Ministeri confirma que el següent grup serà el de majors de 80 anys

El Ministeri de Sanitat ha detallat que, després dels residents i personal de residències i dels sanitaris de primera línia, en el grup 3 del pla de vacunació es prioritzarà al personal de l'àmbit hospitalari i d'atenció primària tenint en compte el risc d'exposició i la utilització de mesures adequades.

En altres àmbits es vacunarà al personal d'odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atén pacients sense mascareta i durant un temps superior a 15 minuts. El personal sanitari que no s'inclogui en la primera etapa de vacunació, ho podrà fer en la segona de forma prioritària, dins les categories que recullen el personal essencial. 

Es podrà posposar la vacunació de sanitaris que hagin passat la Covid-19 fins que passin sis mesos des de la data de diagnòstic preferentment quan tinguin menys de 55 anys.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El primer grup de segona fase, els majors de 80 anys

El primer grup de la segona fase del pla de vacunació serà el de majors de 80 anys (grup 5), segons l'actualització 2 de l'estratègia de vacunació aprovada per la Comissió de Salut Pública. El document fet públic aquest divendres apunta que se'ls començarà a vacunar «en el menor termini de temps possible i en funció de la disponibilitat de dosis de vacunes».



La instrucció del Ministeri de Sanitat és continuar vacunant les persones de la primera etapa: residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones grans i d'atenció a grans dependents (grup 1), personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari (grup 2), altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) i persones considerades grans dependents no institucionalitzades (grup 4).


Sanitat justifica continuar amb els majors de 80 anys perquè «la població gran és la que té un major risc d'hospitalització i mort, sent més elevats a mesura que l'edat és més elevada». Segons dades de l'INE, hi ha més de 2,8 milions de persones de més de 80 anys a Espanya, el 6% de la població.


El nombre de persones del grup 5 a vacunar serà inferior perquè algunes persones d'aquest grup d'edat poden haver estat vacunades en la primera etapa, perquè formen part dels grups 1 i 4.

Polèmica pels càrrecs que han rebut la vacuna sense que els toqués

El govern espanyol continua doncs treballant en la gestió del pla de vacunació, marcat per un inici polèmic, principalment per dos motius: el retard en l'administració de vacunes i, sobretot, els escàndols de persones que, fent ús de certs poders o privilegis, s'han administrat la vacuna sense que els toqués fer-ho.

Justament el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat aquest divendres que «han de dimitir tots» els «pocavergonyes» que s'han vacunat contra el coronavirus, «saltant-se la cua des del privilegi de ser càrrecs públics».



Així ho ha indicat a Twitter per a emfatitzar que cada dia «apareixen més» casos de vacunació sense complir els criteris marcats en l'esfera pública, situació que relaciona amb els delictes de prevaricació i malversació.


Precisament avui s'ha conegut que el Cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres càrrecs militars, ha rebut ja la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus dins del pla de vacunació de les Forces Armades.



A part, l'exconseller de Múrcia, Manuel Villegas, ja va dimitir del seu càrrec en transcendir que s'havia vacunat contra el coronavirus. En contraposició, el conseller del ram de Ceuta, Javier Gerrero, ha rebutjat renunciar al seu lloc.



«Els pocavergonyes que s'han vacunat saltant-se la cua des del privilegi de ser càrrecs públics (cada dia n'apareixen més) per descomptat han de dimitir tots, per descomptat no poden rebre la segona dosi i possiblement han comès delictes de malversació i/o prevaricació», ha manifestat de manera genèrica.