Carolina Darias en roda de premsa el 28 de gener del 2021

Sanitat assumeix la nova realitat a Espanya: «És imparable»

L'Executiu espanyol és conscient que la cinquena onada ja és aquí

La situació sanitària a Espanya està empitjorant. El Ministeri de Sanitat ha llançat un missatge d'alerta a les autonomies. L'imparable augment de casos de Covid-19 que s'ha detectat en els últims dies preocupa.

La vacunació no serà suficient

El nou escenari ha portat a Moncloa a començar a assumir que la injecció de sèrums no frenarà el descontrol generat per la pandèmia en tot l'estiu. La variant Delta de la Covid-19 continua el seu avanç al país. Les últimes dades sobre ella, pertanyents a la setmana del 14 al 20 de juny, sumaven més de 1900 contagis.

Ara, dues setmanes més tard, aquesta xifra ha augmentat fins als 8207 casos, segons l'actualització de dades de Sanitat.

A més, Espanya ha tornat a situar-se en un escenari de risc extrem. La incidència acumulada a 14 dies era de 252,16 casos per cada 100.000 habitants dimecres. Aquesta xifra augmentava considerablement respecte als 225,35 notificats dimarts.

Des del govern s'insisteix que aquestes dades es limiten a joves que encara no han estat vacunats. Per a l'executiu de Pedro Sánchez no suposarà greus problemes entre els grups de majors i els més vulnerables.

Tot i això, fonts del Consell Interterritorial de Salut assenyalen que Moncloa ha advertit que cal preparar-se pel «pitjor escenari» perquè «la cinquena onada és imparable».

El govern espanyol, de moment, no es planteja prendre mesures extremes per controlar l'augment de contagis. Assegura que des de les autonomies tenen les eines suficients per fer front a aquesta situació.

Tot i això, l'Executiu ha traslladat un avís a les autonomies en el Consell Interterritorial de Salut pel «triple efecte». Aquest últim fa al·lusió a la variant Delta, els contagis entre la joventut, els viatges i les 'no' festes.

Calen mesures urgents per frenar l'expansió del virus

Des de l'Executiu de Sánchez tenen clar que la cinquena onada ja és aquí. La incidència s'ha descontrolat completament entre els més joves, però s'està traslladant al grup dels de 50 anys, els seus progenitors.

A tot això cal sumar-li que arribaran menys remeses de Pfizer aquests dies, la meitat aproximadament. Això suposarà una «frenada» important en la campanya de vacunació.

Dos mesos després de la fi de l'estat d'alarma, el govern ha demanat a les autonomies que prenguin «mesures urgents» per frenar l'augment de contagis. De fet, alguns governs regionals ja les han implementat i altres ho estan sospesant.

Un problema més per a l'economia espanyola

Una altra de les grans preocupacions del govern central per la descontrolada crescuda de casos és que coincideix amb un moment molt delicat per a l'economia. El turisme de juliol i agost és crucial per aconseguir l'impuls que tant necessita el país en aquest aspecte.

La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, no es cansa d'insistir que «Espanya és un destí segur». Tanmateix, divendres les taxes d'infecció van superar el llindar d'alerta vermella, segons els paràmetres de la Unió Europea. Per aquest motiu, s'aconsella als viatgers que no entrin ni surtin de país. La cinquena onada a Espanya va merèixer aquest dimecres l'obertura del Financial Times.

«La variant Delta de la Covid-19 i un augment en les infeccions entre persones més joves i no vacunades han catapultat la taxa de coronavirus a Espanya a la més alta d'Europa continental», sentenciava l'article de Financial Times.

«El govern espanyol ha atribuït gran part de l'augment a les reunions socials, inclosos els botellons a l'aire lliure, i a una major mobilitat, en un moment en què la gent viatja per Espanya de vacances. El país ha eliminat gairebé totes les seves restriccions nacionals per Covid al maig», va afegir.

Això també es va traslladar a la portada d''El Mundo'. Per a aquest, la culpa de l'augment considerable de contagis es deu a les reunions de joves sense vacunar amb ganes de festa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.