Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estudiants de medicina amb mascareta

La cap d'urgències de Vall d'Hebron: «Venen molts joves que presenten un refredat comú»

En una entrevista a RAC1, Maria Arranz ha parlat de la simptomatologia dels pacients joves | A la mateixa emissora, el BIOCOMSC ha alertat de la propagació del virus a la població de més edat, fet que omplirà les UCI

Les dades de contagis de Covid-19 que facilita el Departament de Salut dia rere dia espanten les dues últimes setmanes. Els casos detectats no han baixat de tres mil els darrers dies i aquest dimecres s'assolien 7.100 contagis. Les autoritats sanitàries tenen mesures preparades, tals com la recuperació de l'obligatorietat de dur mascareta al carrer i canvis en la vacunació massiva, també s'ha decidit tancar l'oci nocturn durant quinze dies.

El BIOCOMSC alerta de l'augment de casos entre població de 30 i 70 anys

El cas és que un bon gruix dels contagis de coronavirus detectats en el repunt de casos és gent jove. La mitjana d'edat dels contagiats en l'últim interval de dades de Salut és de 26,6 anys. Tot i això, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC ha advertit, a través d'un dels seus investigadors, Enric Álvarez, que l'alt nivell de propagació del virus està començant a afectar persones d'entre trenta i setanta anys.

Aquesta ha estat l'advertència, la preocupació manifestada per Álvarez a 'El Món a RAC1'. L'especialista admetia, aquest dimecres, que «els casos encara pugen, però no al ritme que ho feien per Sant Joan», i recordava que cal estar atents a les dades de les UCI del final de la setmana. En destacava la importància, «seran dades clau» –assegurava–, ja que hi entraran els contagis dels últims tres o quatre dies. Tot i això, no es preveu que les UCI es col·lapsin.

Simptomatologia menys greu entre els pacients joves

El mateix dimarts, el 'No ho sé' de la mateixa cadena radiofònica entrevistava la cap del Servei d'Urgències de l'Hospital Vall d'Hebron, la doctora Maria Arranz. La responsable no va obviar l'augment de l'hospitalització en planta i UCI, «res a veure amb la primera onada», segons ella, ja que explicava que no s'ha notat el 'boom' de pacients intoxicats que sí que han notat altres serveis d'urgències.

Però la doctora va centrar-se en la simptomatologia i l'estat general dels pacients Covid, l'edat dels quals, destacava, «ha baixat». Arranz assenyalava que «venen molts pacients joves que encara no estan vacunats i presenten un quadre de refredat comú o febre, però no veiem tant de pèrdua d’olfacte».