El Ministeri de Sanitat va notificar aquest dijous un lleuger descens dels contagis. Tot i que la incidència acumulada supera els 500 punts, el cert és que hi ha hagut una davallada notable comparant la situació amb la de fa diverses setmanes. Malgrat tot, les dades segueixen sent dolentes i encara és aviat per parlar de desescalada, tot i que algunes comunitats ja han començat a relaxar les restriccions.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
El director regional de l'Organització Mundial de la Salut, Hans Henri P. Kluge, va explicar el risc que existeix davant la possibilitat de rebaixar les mesures de seguretat ara que les xifres disminueixen. En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, compareixia en roda de premsa per donar l'última hora sobre l'evolució de la pandèmia al nostre país seguint la mateixa línia del director regional de l'OMS.
«A Espanya encara estem en una situació molt complicada, seguim en vermell, ni tan sols en vermell clar, per tant s'ha de tenir molt clar que això no s'acaba. Estem enmig del procés de control i hem de tenir molt de compte», alertava. Segons l'epidemiòleg, els nivells de vacunació encara no són «suficientment alts» i els de transmissió «suficientment baixos» per afirmar que la situació està controlada i és possible començar una desescalada.
Què s'ha de tenir en compte abans de Setmana Santa?
Encara hi ha gent que pensa en Setmana Santa amb la situació actual. Hi ha comunitats que ja comencen a relaxar mesures de seguretat per reactivar l'economia quan encara ens trobem en la tercera onada. La Comunitat de Madrid, per exemple, amb una incidència acumulada superior als 700 per 100.000 habitants, està valorant modificar el toc de queda i els horaris de l'hostaleria.
Ayuso insisteix a salvar els negocis de restauració de cara a Setmana Santa saltant-se les recomanacions dels consells dels experts que afirmen que encara és aviat per començar una desescalada. En aquest sentit, Fernando Simón ha estat clar matisant que les desescalades «mal fetes» poden provocar rebrots i que és molt important no tenir plans per Setmana Santa.
«Si aconseguim transmissions més baixes no haurem d'esperar a Setmana Santa o a l'estiu per tenir menys restriccions. Les mesures de control estan tenint un efecte similar per totes les variants que estan circulant, però si les mesures es relaxen abans de temps es podrien veure increments més ràpids dels que hem observat en altres onades, o similars als de la tercera onada», assegurava durant la roda de premsa.
Avís a les comunitats autònomes
Amb la notícia que algunes comunitats ja estudiaven relaxar les mesures, Simón ha volgut fer una advertència: «Això no s'ha acabat», ha avisat. «No estem en un lloc segur: la transmissió segueix sent molt alta», va indicar molt preocupat per l'alta ocupació de l'UCI i deixant clar que, tot i que els contagis i la incidència ha baixat, encara queden dies on les xifres de morts augmentaran.
«La desescalada ha d'estar molt vigilada i unida a les dades d'evolució de la pandèmia. No hi ha nivells de vacunació prou alts ni nivells de transmissió suficientment baixos per començar a relaxar més de pressa del compte», comentava amb relació a l'anunci d'algunes comunitats de començar a rebaixar les restriccions.
Encara queda una mica més d'un mes per la Setmana Santa i des de Sanitat volen advertir que aquestes setmanes seran clau per poder començar a parlar de desescalada. Si en aquests dies aconseguim arribar als nivells òptims de vacunació i de transmissió i amb això doblegar la corba de la tercera onada, pot ser que la mobilitat torni per aquestes dates. Però de moment, precaució i responsabilitat.