Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.

Sanitat canvia de criteri amb la vacuna a Espanya: «Doncs sí»

Carolina Darias parla amb claredat sobre els grups de població que s'hauran de vacunar amb la tercera dosi

Carolina Darias ha estat clara sobre com ha d'afrontar el Govern la pandèmia provocada per la Covid-19. «Amb vacunació, amb prevenció i amb anticipació. Si hi ha alguna cosa que ens ha quedat clara és que les vacunes funcionen», ha dit Darias.

La ciència «ens indica que s'ha de vacunar, vacunar i vacunar», una evidència científica que també ha posat en valor. «La vacunació ha d'anar acompanyada de la prevenció», sentenciava Darias.

La ministra de Sanitat ha recalcat la importància de mantenir la distància social i evitar les grans aglomeracions, i fer ús de les mascaretes, especialment en espais tancats.

Carolina Darias en una roda de premsa
El Ministeri de Sanitat és prudent, malgrat l'augment de casos de Covid a Espanya | GTRES

La ministra de Sanitat explica les diferències entre aquesta onada i les anteriors

«Vam ser el primer país de la Unió Europea a immunitzar el 100% dels més grans de 80 anys. A dia d'avui, ens vam situar a les primeres posicions mundials de cobertura vacunal, amb gairebé el 90% de la nostra població més gran de 12 anys amb pauta completa», ha valorat Darias.

La ministra de Sanitat té clar el «full de ruta a seguir. Ha estat i continua sent la clau de l'èxit per fer front a la Covid-19, també davant la nova variant», ha afirmat durant la roda de premsa d'aquest dijous.

A més, la ministra canària ha valorat que gràcies a aquestes taxes altes d'immunització s'ha aconseguit disminuir l'impacte de la pandèmia. «Els percentatges d'hospitalització i d'UCI són tres vegades menor, i en el cas de morts, deu vegades menor, que a la segona, tercera i quarta onada», ha sentenciat.

Darias informa sobre la variant Òmicron a Espanya

Preguntada per la variant Òmicron, Darias ha assenyalat que «s'està estenent progressivament», malgrat que la Delta encara és dominant a Espanya.

«Ómicron presenta 30 mutacions respecte al genoma del virus original. La major part d'aquestes mutacions estaven ja presents en altres variants que van ser considerades com de preocupació en altres moments. I alguna s'ha relacionat amb l'augment de la transmissibilitat i disminució de la neutralització dels anticossos».

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
El ritme de vacunació de la tercera dosi contra el Covid continua augmentant a Espanya | GTRES

Darias ha explicat que «les primeres dades in vitro podrien indicar que la capacitat de neutralització dels anticossos en persones vacunades mostren graus variables de disminució respecte a la variant òmicron».

«Encara que en prevalences molt baixes, aquesta variant ja podria estar circulant al nostre país. Estem parlant d'una prevalença de l´1%», ha apuntat.

A més, ha exposat que «tots aquests factors i el període d'alta mobilitat per Nadal fan difícil fer prediccions sobre l'evolució d'aquests increments. Tot i això, tot indica que la tendència ascendent es mantindrà després de les festes en relació amb aquesta variant».

Darias no descarta immunitzar la població d'entre 18 i 40 anys

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
Sanitat no descarta vacunar tota la població més gran de 18 anys. | GTRES

Pel que fa a l'avenç de l'estratègia de vacunació, Darias apunta la necessitat d'«incrementar el ritme de les dosis de reforç» als grups establerts per Salut Pública. Fins ara, s'ha confirmat que els espanyols més grans de 40 anys rebran la dosi de reforç en les properes setmanes.

«Em preguntaven pels grups d'edat, per si continuarem incorporant a poc a poc certs grups. Doncs sí, perquè protegim els més vulnerables per un principi ètic», revelava la ministra.

Sobre el pla de vacunació infantil, Darias considera que aquest «contribuirà a disminuir la càrrega de la malaltia en aquest col·lectiu. Així com la transmissió a l'entorn familiar, als centres educatius ia la comunitat. Amb tot, contribuirà a la protecció també de les poblacions més vulnerables», ha dit.