Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Sanitat confirma casos de miocarditis, pericarditis i vasculitis amb 3 de les vacunes

Sanitat confirma casos de miocarditis, pericarditis i vasculitis cutània amb les vacunes contra el coronavirus

Ens trobem en una situació crítica per a la sanitat a Espanya. El coronavirus segueix creixent a passos de gegant i l'única solució viable per frenar aquesta pandèmia és la vacuna.

Ara mateix estem en el procés per rebre la tercera dosi, actuant aquesta com a injecció de reforç. Tot i això, són moltes les persones que malgrat estar vacunades han patit greus conseqüències a causa d'aquest virus mortal, que té tothom turmentat.

Per si algú no ho tenia clar, ja s'ha confirmat, la vacuna contra el coronavirus té efectes secundaris. N'hi ha de més comuns, com febre o tos, però n'hi ha d'altres que suposen un veritable risc per a l'ésser humà.

Efectes greus, molt escassos i en comptades ocasions

L'Agència Espanyola del Medicament és l'encarregada de notificar periòdicament mitjançant un informe sobre els casos adversos que es registren després de rebre les dosis aprovades a nivell europeu. Tal com sempre han exposat, els casos més generals són la febre, dolor a la zona de la vacunació, cefalea, marejos, miàlgia i artràlgia.

Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.
La segona dosi de la vacuna contra el coronavirus ha deixat símptomes "molt estranys". | GTRES

Tot i això, després de l'última anàlisi publicada abans de Nadal, el departament adscrit al Ministeri de Sanitat ha confirmat tres reaccions adverses «molt rares». Aquestes han passat després de completar les vacunes de Pfizer, Moderna i Janssen. A més, amb la primera de les tres, s'han registrat tres morts d'homes que presentaven inflamació al cor.

Els efectes secundaris més perillosos

Aquests fenòmens adversos qualificats com a «molt rars», són la miocarditis i la pericarditis a les segones dosis de Moderna i de Janssen. En el cas de Pfizer, s'han detectat pacients que presentaven inflamació del cor manifestat amb els símptomes de dificultat per respirar, palpitacions i dolor al pit.

Pel que fa a Janssen s'han trobat 4 casos que presentaven vasculitis cutània de petits vasos. Es tractaria d'erupcions cutànies, taques vermelles punxegudes o planes per sota de la superfície de la pell, fins i tot blaus.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
Els efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus han provocat fins i tot morts. | GTRES
 

D'entre les 51 milions de dosis del sèrum de Comirnaty que s'han administrat a Espanya, hi ha hagut 240 casos de miocarditis i pericarditis. Aquests efectes es produeixen abans dels 14 dies de rebre la segona dosi de la vacuna, i el risc augmenta quan el vacunat és un home jove.

En el cas de França, aquestes malalties s'han registrat en 3 casos d'entre 100.000 homes entre 12 i 29 anys. D'altra banda, a diferents països nòrdics s'han registrat 6 casos de miocarditis i pericarditis en 100.000 homes entre 16 i 24 anys. El segon estudi es va fer 28 dies després de completar la seva pauta inicial de vacunació.

La quarta dosi de la vacuna no és tan lluny

En plena pandèmia del coronavirus, el món ja contempla la quarta dosi de la vacuna i diversos països ja han donat el vistiplau per administrar la segona injecció de reforç. Gràcies a informes com el d'Espanya, es poden estudiar de millor manera els casos adversos notificats entre els milions de vacunes proporcionades al territori espanyol.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus no és tan llunyana com nosaltres pensem. | Gtres

Al nostre país s'han notificat tres morts amb miocarditis o pericarditis associades a la vacuna de Pfizer. Dos dels tres morts eren més grans de 60 anys i «presentaven causes alternatives» per patir aquest tipus de lesions al cor.

Les xifres publicades abans de Nadal suposen l'11è informe de Farmacovigilància de l'Agència Espanyola de Medicaments. Si es continua amb la mateixa periodicitat, a finals de gener tindrem un nou informe sobre les dades adverses de les vacunes contra el coronavirus.