La preocupació per l'increment del nombre de nous casos de coronavirus a Espanya els últims dies no fa més que disparar-se després de les dades que es van conèixer ahir. Tal com va publicar el Ministeri de Sanitat, 2.935 persones han donat positiu en les últimes 24 hores, que porten a pensar que, abans del que haguéssim pensat, ja ens trobem amb la tan anunciada 'segona onada'.
I abans d'aquest gran augment de contagis, 1.300 respecte al dia anterior, a Fernando Simón no li va quedar més remei que admetre, encara que d'una forma molt difusa, que sí que ens trobem en aquesta 'segona onada'.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va respondre a les preguntes dels periodistes sobre el tema. Concretament, va assegurar que «podria ser o podria no ser una segona onada», dient que es tracta d'una mera qüestió semàntica, encara que algunes comunitats d'Extremadura o el País Basc ja parlen obertament d'aquesta 'segona onada' de casos.
Crida a la calma, encara que sense abaixar la guàrdia
Simón va voler relativitzar la pujada dels casos qualificant-la com a «suau», argumentant que «permet la implementació de mesures de control molt més seriosa i controlada». Respecte a la segona onada, va insistir en la necessitat de no crear alarmisme, utilitzant «un terme que generi més ansietat de la necessària».
Ha volgut insistir en el fet que, encara que la situació és preocupant, «no té absolutament res a veure amb el que vam veure al març o abril». «Hem de seguir atents perquè hi ha un risc important».
Responent a altres preguntes, Fernando Simón ha admès que ja hi ha zona on s'està produint una transmissió comunitària. Malgrat això, confirmava que «no és tan important com poden aparentar les xifres».
També han volgut valorar la situació actual de Catalunya i l'Aragó, donant per estabilitzats els brots en aquestes comunitats. «Pot servir d'exemple per altres territoris», afirmava volent deixar clar que «si s'apliquen les mesures disponibles amb contundència, un brot es pot controlar».
Finalment, sobre els hospitals, insistia que ara mateix no hi ha una situació d'alt risc. Si és cert que reconeixia que hi ha «dos o tres hospitals de Madrid tenen una situació més perillosa». Sobre aquesta comunitat, confirmava que és una sobre les que ara mateix s'ha de «centrar l'atenció», com es va fer abans amb Catalunya i Aragó.