Sanitat decideix que els majors de 55 anys no s'immunitzin amb la vacuna d'AstraZeneca

Espanya segueix així el camí d'altres països europeus com França, Alemanya o Bèlgica

Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna
La vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford només s'administrarà a persones d'entre 18 i 55 anys. | Salut

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la qual estan representats el Ministeri de Sanitat i totes les comunitats autònomes, ha acordat aquest divendres que la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford s'administri únicament a persones amb edats compreses entre els 18 i els 55 anys. Amb aquesta decisió, Espanya segueix així el camí d'altres països europeus com França, Alemanya o Bèlgica que han recomanat el seu ús únicament per a menors de 65 anys per falta d'evidències sobre la seva efectivitat.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La setmana passada, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va recomanar autoritzar la vacuna d'aquesta farmacèutica per a persones adultes, incloses persones majors de 65 anys. En qualsevol cas, cada país decideix sobre aquesta qüestió. Els assajos realitzats per AstraZeneca al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica van mostrar que la vacuna era segura i eficaç per a prevenir la Covid-19 en persones majors d'edat.

Aquests estudis van involucrar a unes 24.000 persones en total, però la majoria d'ells tenien entre 18 i 55 anys, per la qual cosa no hi ha suficients resultats en participants majors d'aquesta edat per a proporcionar una xifra d'eficàcia de la mateixa en aquest tram.

Primeres dosis destinades a professionals sanitaris i sociosanitaris

La Comissió de Sanitat va aprovar aquest dijous que les primeres dosis d'aquesta vacuna que arribin a Espanya, que rebrà 1,8 milions de dosis aquest mes de febrer, vagin destinades als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu no inclosos en els grups 2 i 3. Així, les primeres dosis que arribaran aquest cap de setmana seran per al personal que no és de primera línia i que treballa en centres sanitaris i sociosanitaris, segons la definició recollida en l'Estratègia de Vacunació aprovada per Sanitat.

Els vaccins arribaran a les instal·lacions logístiques de la companyia a Espanya i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) serà l'encarregada de la distribució fins als punts designats per les comunitats i ciutats autònomes.

La segona dosi s'administrarà entre deu i dotze setmanes després de la primera

La vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca s'administra en dues injeccions al braç, la segona entre 4 i 12 setmanes després de la primera. En la reunió d'aquest divendres, s'ha aprovat que l'interval recomanat en l'administració sigui d'entre 10 i 12 setmanes entre la primera i la segona dosi del vaccí, tal com va avançar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la celebració del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del passat 3 de febrer.

Aquesta mateixa Comissió de Sanitat va acordar també que les persones majors de 80 anys únicament rebran vacunes basades en ARNm, és a dir, les de Pfizer-BioNTech i Moderna.

Quatre milions de vacunes al febrer

Espanya rebrà aquest mes de febrer uns quatre milions de dosis de les tres vacunes contra la Covid-19 autoritzades fins al moment per l'Agència Europea del Medicament, que permetran immunitzar a dos milions de persones, al voltant del 4% de la població espanyola. En concret, arribaran fins a 1.810.575 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, així com 1.779.579 de la vacuna de Pfizer i BioNTech —a les quals se sumarà una altra partida de 2.750.040 al març— i fins a 412.000 dosis de la immunització de Moderna.

Amb aquests vaccins, així com aquells que puguin ser aprovats a Europa com Janssen, Novavax i Curevac, el Ministeri de Sanitat espera que al voltant dels mesos de març i abril hi hagi un increment «molt important» de les dosis disponibles a Espanya.


Comentaris

envia el comentari