Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera preparant una vacuna del coronavirus

Sanitat decideix què fer amb la segona dosi de la vacuna Janssen

El Consell Interterritorial debatrà si els vacunats amb la monodosi necessiten una punxada de reforç

El Ministeri de Sanitat torna a reunir-se avui, dimecres 22 de setembre, amb les comunitats autònomes en un altre Consell Interterritorial. Les bones dades epidemiològiques tranquil·litzen i algunes ciutats comencen a rebaixar les restriccions.

Entre tota aquesta millora, la tercera dosi de la vacuna ja s'està administrant a aquelles persones immunodeprimides després de la seva aprovació. No obstant això, durant la reunió d'avui s'ha parlat sobre un tema que afecta directament 2 milions d'espanyols.

Fa una setmana s'havia d'haver arribat a la conclusió de si era o no recomanable una segona dosi de la vacuna Janssen. No obstant això, la pressa per aprovar les dosis de reforç de Pfizer i Moderna, va acaparar el debat deixant aquesta qüestió pendent.

Sanitat decideix si hi haurà segona dosi de Janssen

La vacuna monodosi de la companyia Johnson & Johnson va servir per vacunar prop de 2 milions d'espanyols. El fet d'immunitzar la població amb una sola punxada va ser un gran avantatge.

No obstant això, les noves variants de la COVID-19 han posat en escac totes les vacunes i s'ha hagut de reformular el pla de vacunació. La tercera dosi de Pfizer i Moderna ja està en marxa i ara tots els ulls estan posats en els immunitzats amb Janssen.

El debat de les dosis de reforç va fer que també s'estudiés la possibilitat d'una segona dosi de Janssen. De fet, la petició va ser realitzada per la Ponència de Vacunes que va sol·licitar el Ministeri per l'aprovació d'una segona punxada.

La Comissió pública encara no s'ha posicionat i s'espera que sigui en el Consell Interterritorial on es prengui la decisió.

Els científics recomanen la segona dosi de Janssen

La farmacèutica Johnson & Johnson és la més interessada en l'administració d'una segona dosi. Els científics asseguren que hi podria haver una fallada d'immunització en la fórmula després dels últims contagis registrats.

Algunes persones s'han acabat contagiant de coronavirus després d'administrar-se la vacuna Janssen. A Espanya, diversos brots en presons van donar la veu d'alarma en produir-se un increment de contagis.

Per aquest motiu, els experts consideren necessària una dosi de reforç per augmentar la capacitat immunològica de la vacuna. Asseguren que aquesta segona punxada augmentaria fins a nou vegades més els seus efectes davant del virus.

El laboratori nord-americà insisteix que la seva vacuna és més eficaç quan s'administren dues dosis. Pel que cada vegada és més possible que els vacunats amb Janssen siguin els següents en rebre una punxada de reforç.

Encara que cap vacuna evita el contagi, sí que han demostrat que redueixen considerablement els casos greus de COVID-19. En aquest sentit, la fórmula monodosi mostra un clar desavantatge. Diversos estudis demostren que l'efectivitat de la vacuna Janssen davant de l'hospitalització és més baixa en comparació amb la de Pfizer i Moderna.

Encara és aviat per administrar la segona dosi

Els resultats finals de com reacciona la vacuna Janssen encara estan pendents, però ja hi ha experts que s'han posicionat. Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester, afirma que no hi ha cap necessitat d'una segona dosi de reforç.

«Segurament en algun moment sigui necessària; això és previsible, però plantejar ara una dosi de reforç és prematur», assegura. «Per saber si una altra dosi és necessària caldria estudiar si la mortalitat està augmentant entre les persones que es van vacunar», afegeix.

Amb tot això, Sanitat juntament amb les comunitats autònomes acabaran decidint sobre la segona dosi de Janssen. No obstant això, les decisions que es prenguin avui hauran de ser validades demà, dijous, a la Comissió de Salut Pública.