Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Farmàcia

Sanitat deixarà de finançar un grup de medicaments contra l'artrosi

Des del Ministeri asseguren que «fa anys que són qüestionats per la seva baixa utilitat terapèutica»

Farmàcia
Sanitat vol deixar de finançar un grup de medicaments per l'artrosi   | Unsplash

El Ministeri de Sanitat ha decidit deixar de finançar el grup de medicament Sysadoas que s'utilitzen per a l'artrosi  i ha iniciat el procés per excloure aquests fàrmacs de la prestació del Sistema Nacional de Salut (SNS) perquè, segons fonts de la Sanitat, «fa anys que són qüestionats a causa de la seva baixa utilitat terapèutica»

En aquest sentit, l'evidència científica existent sobre el medicament «és de baixa qualitat» perquè es plantegen dubtes sobre la seva «eficàcia, seguretat i impacte econòmic»  i, les mateixes fonts han afegit que les guies internacionals no els recomanen. Aquest són els motius pels quals Espanya ha decidit seguir els mateixos passos que França, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Eslovàquia, Irlanda, Islàndia, Lituana, Noruega, Països Baixos i Malta i deixar de finançar els fàrmacs que, en alguns dels països esmentats, han estat considerats com a suplements dietètics  o medicaments sense prescripció mèdica.

Les dones seran les principals afectades

L'artrosi és la principal malaltia crònica que afecta les dones i per la qual existeixen molt pocs tractaments, és per això, que l'Osteoarthritis Foundation Internacional (OAFI) assenyala que seran les principals afectades si es produeix el no finançament d'aquest grup de fàrmacs.

Els Sysadoas són medicaments simptomàtics d'acció lenta que li donen els mínims efectes secundaris  i el tractament del qual beneficia a pacients amb artrosis que ja estan prenent una altra medicació de forma paral·lela. Tots ells, especialment conroitín sulfat i la combinació CS + glucosamina (G) «han demostrat clínicament  reduir el mal, la rigidesa, i tenen un bon perfil de seguretat en pacients amb artrosis de genoll i mà» assenyalen des d'OAFI.

No fomentar la seva prescripció

El president d'OAFi, el doctor Josep Vergés, també afectat per l'artrosi, demana al Ministeri de Sanitat que escolti «la veu de tots els pacients perquè més d'un milió pateixen aquesta patologia i poden veure's afectats sense tenir una altra alternativa terapèutica». Vergés defensa que aquests medicaments «haurien de continuar sent accessibles perquè tenen bons resultats i pocs efectes secundaris en grups de pacients amb determinades característiques».

Per la seva part, des de Sanitat expliquen que totes les comunitats autònomes han realitzat «múltiples intervencions informatives» sobre aquests medicaments per no fomentar la seva prescripció i, fins i tot, per treure-la als pacients a qui estaven prescrits. El País Basc, Navarra, Catalunya, Castella-La Manxa, Cantàbria, Extremadura, Múrcia, Madrid, Andalusia i la Rioja disposen d'indicadors específics de qualitat de prescripció on  prescriure Sysadoas penalitza.

També et pot interessar...