Diverses persones pel carrer portant la mascareta.

Sanitat elimina les quarantenes de positius asimptomàtics i lleus per covid-19

Les quarantenes deixen de ser obligatòries per als positius amb simptomatologia lleu

El coronavirus arriba a la recta final a Espanya. El virus continua circulant, però la incidència acumulada fa molts dies que tendeix a la baixa, cosa que ha motivat el govern a prendre una decisió amb les quarantenes.

Les persones que es contagiïn de coronavirus i presentin una simptomatologia lleu no s'hauran d'aïllar. S'eliminen les quarantenes per a aquells contagiats que tinguin símptomes lleus i es limiten a aquelles persones que es trobin en un entorn hospitalari o en una residència de gent gran. En aquests dos casos, la quarantena continuarà sent obligatòria, però només durarà cinc dies.

Primer pla de dos joves mirant a càmera i amb la mascareta posada
Els positius de coronavirus que presentin símptomes lleus no hauran de fer quarantena. | Pixabay 

Els positius amb símptomes lleus no hauran de fer quarantena

La mesura entrarà en vigor el pròxim dilluns, 28 de març, així ho ha decidit aquesta mateixa tarda la Comissió de Salut Pública. L'objectiu de l'eliminació de les quarantenes és alleujar les restriccions i avançar cap a l'anomenada «gripalització» de la pandèmia.

L'eliminació de les quarantenes suposa un gran pas endavant per posar punt final a la pandèmia. Fins ara, totes les persones contagiades de coronavirus s'havien d'aïllar 7 dies, independentment de si el pacient era asimptomàtic o no.

Gent amb mascareta al carrer
Els positius que estiguin a hospitals o residències hauran de fer una quarantena de 5 dies. | Europa Press 

Tot i això, encara hi ha dos perfils de persones vulnerables que sí que hauran de fer quarantena malgrat la simptomatologia. En aquest sentit, les persones que es trobin en residències de gent gran o en hospitals s'hauran d'aïllar si es contagien de covid-19. Tot i que també amb una novetat, la quarantena passa de ser de set dies a cinc.

Per posar fi a la quarantena de cinc dies en aquests dos casos, s'avaluarà la simptomatologia del pacient o es realitzarà un test de detecció del virus. Si el pacient contagiat no presenta cap símptoma, la restricció s'aixecarà passats els cinc dies.

La quarantena serà obligatòria per als contagiats que presentin una simptomatologia lleu

Salut Pública argumenta l'eliminació de «l'aïllament estricte», però es manté la recomanació de fer quarantena. En cas que sigui possible, cal teletreballar i fer repòs.

En aquest sentit, també cal recalcar que quan la persona contagiada surti de casa, haurà de portar mascareta durant 10 dies. A més, també s'ha d'evitar el contacte social excessiu i llocs molt concorreguts.

Dos homes caminant pel carrer
El contagiat haurà de portar la màscara durant 10 dies i evitar llocs concorreguts. | Europa Press 

S'eliminen les proves de detecció de coronavirus en l'àmbit general

Una altra de les grans modificacions és l'eliminació de la realització de proves de diagnòstic de coronavirus en l'àmbit general. Per tant, no es faran cribratges ni test de detecció de covid-19 a pacients asimptomàtics.

En un primer moment, la Ponència d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat va sol·licitar que les proves de diagnòstic es fessin només a grups vulnerables. Com ara més grans de 60 anys, amb malalties greus o embarassades. Però finalment serà decisió del metge determinar si el pacient necessita una PCR o no.