Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Sanitat fa un gir sobre la tercera dosi de la vacuna a Espanya

El Ministeri de Sanitat fa un pas enrere sobre la necessitat d'una tercera dosi

Sanitat va sorprendre a tota la població amb l'anunci de la necessitat d'una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19. La possibilitat de l'arribada de noves variants, ha posat en alerta el Ministeri, que donava per fet que caldria una tercera punxada.

En un primer moment s'estima que aquesta dosi de record només es destinarà a certs col·lectius, però encara no s'ha concretat res més. No obstant això, les paraules de divendres passat de Carolina Darias, provocaven un gran debat.

Però, no ha estat fins al dilluns 26 de juliol, quan des de Sanitat llançaven més llum sobre aquest dilema. Silvia Calzón, secretària d'Estat de Sanitat, es desmarcava de les declaracions de Darias i feia un pas enrere. Sembla que la necessitat d'administrar una tercera dosi no estaria tan clara com va deixar entreveure la ministra.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Sanitat fa un pas enrere sobre la tercera dosi de la vacuna

Tres dies és el que ha durat l'afirmació rotunda de Darias sobre la necessitat d'una tercera injecció contra el virus. Segons ha explicat, les noves variants han posat en perill la immunitat de grup i caldria reforçar-la amb una dosi de record.

Tot i això, la secretària d'Estat no mantenia la mateixa opinió en la seva compareixença de dilluns passat. Silvia Calzón optava per ser prudents i esperar l'opinió dels professionals abans d'ordenar aquesta punxada extra.

«La tònica en la majoria dels països del nostre entorn és esperar per reunir una major evidència científica», explicava. Calzón, feia així un gir al qual s'ha dit anteriorment des del Ministeri de Sanitat, deixant clar que no hi ha res decidit.

Encara que països com França, Israel o Luxemburg ja han començat a inocular una tercera pauta dels sèrums contra el virus, Espanya prefereix esperar. «Està en el debat científic des de fa mesos», afirmava la secretària.

Les persones amb immunodepressió han estat les primeres a rebre aquesta tercera punxada en aquells països que ja l'han posat en marxa. Tanmateix, des de Sanitat prefereixen ser cautelosos a l'hora de decidir un termini o un perfil concret dels que necessitarien una nova pauta.

L'enrenou del Ministeri davant l'afirmació de Carolina Darias

Les últimes declaracions de Calzón han generat una profunda confusió entre la ciutadania. Més encara tenint en compte com Darias va arribar a assegurar que el Govern ja havia contractat amb Pfizer i Moderna el subministrament de terceres dosis. Només faltava establir el calendari per començar amb la campanya.

Aquesta rotunditat, donant per feta la tercera pauta, va provocar que els especialistes es pronunciessin al respecte. En l'actualitat no existeix cap evidència científica que confirmi aquesta necessitat, i caldria esperar a obtenir resultats al respecte.

El que més escata als professionals és que només s'han mostrat partidaris d'una tercera dosi als laboratoris de Pfizer i Moderna. De moment l'EMA (l'Agència Europea de Medicaments) i la FDA dels EUA, prefereixen esperar i ser prudents.

Espanya entre els primers a la llista dels països amb més vacunats

Mentre queda en l'aire si s'aprova o no l'administració d'una tercera dosi, són molts els espanyols que segueixen vacunant-se. El ritme de vacunació està sent molt bo i cada vegada hi ha més població amb la pauta completa.

Tal com recullen les dades, 26 milions d'espanyols representats en el 54,7% de la població, ja tenen les dues dosis posades. Mentre que 31 milions han rebut la primera pauta. Unes xifres que situen el nostre país en la tercera posició de la Unió Europea.

Així doncs, s'estima que el ritme augmenti de manera considerable davant l'arribada imminent de noves entregues de Moderna. En concret, més de 900.000 vials cada set dies.