Imatge de l'entrada d'una farmàcia.

Sanitat informa: Certs medicaments patiran desproveïment

T'expliquem els motius i tot el que has de saber sobre això

Si has de comprar medicines, podries no trobar-les a cap farmàcia. Les raons més comunes de les interrupcions de disponibilitat són problemes en la producció i un augment de la demanda. Però, quins són els medicaments més afectats actualment, i per què?

 

Si el medicament receptat pel metge no està disponible a la farmàcia, generalment se li ofereix al client una preparació paral·lela. De vegades, cal posar-se en contacte amb el metge per tractar de trobar el medicament adequat. Però, què està passant actualment i què hem de tenir en compte? Quins són els fàrmacs més afectats?

 

Quins són els medicaments més afectats i per què?

 

Les últimes setmanes, diferents farmàcies del nostre país s'estan enfrontant a un problema cada vegada més habitual: la manca de determinats medicaments i fàrmacs. Concretament, i d'acord amb les dades subministrades per la mateixa Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), en aquests moments hi ha més de 620 medicaments (621, per ser precisos), que tenen problemes de subministrament.

 

Si bé és cert que aquesta no és una xifra alarmant, ja que suposa només el 3,42% sobre el total de més de 32.200 medicaments, sí que ho pot ser per a molts malalts. No només això, també suposa un increment del 31%, en comparació de les dades del semestre anterior.

 

Imatge d'unes pastilles a la seva capsa
En realitat, hi ha alguns medicaments que falten a la farmàcia per desproveïment | GETTY IMAGES

 

En aquest sentit, les suspensions pediàtriques orals d'Amoxicilina (un antibiòtic) és la darrera presentació que ha registrat problemes relacionats amb el subministrament a les farmàcies.

 

També s'han reportat problemes de subministrament de codeïna en xarop, la qual s'utilitza com a antitussigen a pediatria.Això, a més, també s'hauria produït per l'increment de les malalties respiratòries aquestes últimes setmanes.

 

Medicaments i fàrmacs amb problemes de subministrament

 

Sabies que alguns medicaments que no estan subjectes a prescripció mèdica també tenen problemes de subministrament? A més, són medicaments comuns i àmpliament utilitzats.És el cas del paracetamol i de l'aspirina, però en una determinada versió: la de comprimits efervescents.Tenint en compte la seva popularitat, s'espera que la manca d'aquests medicaments afecti nombroses persones.

 

L'OCU s'ha pronunciat sobre això

 

A partir d'un comunicat, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat, precisament, el desproveïment de determinats medicaments, com ara els esmentats al llarg de la present nota.

 

A causa d'això, ja que alguns medicaments estan desproveïts des de fa setmanes, l'OCU ha demanat una transparència més gran sobre els motius que estan causant aquest desproveïment, així com sancions més dures.

 

La causa del problema de disponibilitat sol trobar-se a la producció

 

Les interrupcions en la disponibilitat de medicaments han esdevingut més comunes tant a Espanya com a nivell mundial, cosa que s'ha vist encara més normal a causa de l'actual pandèmia de coronavirus.

 

Imatge d'un pot de pastilles
Per sort, es preveu que tot tornarà a la normalitat d'aquí a uns mesos | GETTY IMAGES

 

La Comissió Europea també ha investigat les causes profundes dels problemes de disponibilitat i ha fet propostes de mesures sobre com es podria millorar la disponibilitat de medicaments.

 

Per tant, cal tenir en compte que les raons són molt multidimensionals i complexes. Si fossin fàcils, segurament ja estarien resoltes.Tot i això, és convenient preguntar abans d'anar a la farmàcia, especialment a l'hora de no perdre el viatge i d'evitar desplaçaments innecessaris.

 

 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp