Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carolina Darias en una roda de premsa

Sanitat fa marxa enrere després de les últimes dades a Espanya: nova data

El Ministeri de Sanitat mostra la seva preocupació davant el que ha de venir

La Setmana Santa és a tocar i Sanitat ha començat a plantejar-se canviar els plans que tenia previstos. Tot i que ara l'actualitat informativa és una altra, no hem d'oblidar que encara ens trobem en plena pandèmia.

En aquest sentit, les notícies que arriben de la Xina on s'enfronten al pitjor brot en mesos posen en alerta la resta de països. Si bé és cert que aquest augment no és degut a una nova variant, deixa clar que no hem d'abaixar la guàrdia.

Per això, ara el Ministeri de Sanitat està disposat a fer un pas enrere i deixar per més endavant una de les decisions més importants.

Sanitat fa marxa enrere davant del que ha de venir

Fa setmanes que el Govern deixava caure que la fi de les mascaretes en interiors podria estar més a prop del que pensàvem. Quan el seu ús ja no és obligatori en exteriors, es planteja desprendre's de les mascaretes en altres escenaris.

Tot i això, si alguna cosa ens ha ensenyat el coronavirus en aquests dos anys de pandèmia, és que les presses no són bones. És per això que ara des de Sanitat el missatge que volen transmetre és un altre. Més encara tenint en compte l'última hora que arriba de la Xina i com s'està comportant la incidència acumulada dels darrers dies.

Diverses persones pel carrer portant la mascareta.
Les últimes dades de la pandèmia auguren el pitjor. | Europa Press
 

Al gegant asiàtic fan front a un augment considerable de casos que ha obligat a paralitzar part del país. Pel que fa a Espanya, la incidència, que descendia des de feia dies, s'ha estancat.

El descens s'ha alentit i, en el cas d'algunes comunitats autònomes com ara Galícia, ha augmentat considerablement. Actualment, la seva IA està en 803 per 100.000 habitants i es creu que això és degut als Carnavals. Aquestes xifres només són superades per les Canàries amb 854 casos, sent els més joves els que més contagis registren.

Així doncs, de cara a Setmana Santa i tenint en compte els desplaçaments i les reunions entre familiars i amics, Sanitat pren una decisió. De moment, es mantindrà l'ús de les màscares a interiors fins a nova data.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
El Govern espanyol podria posposar la retirada de les mascaretes fins després de Setmana Santa. | Europa Press
 

L'objectiu del Govern espanyol és evitar una setena onada a conseqüència de les properes vacances. Que la incidència s'hagi estancat no és un bon senyal i alerta d'un possible augment en qüestió de dies.

Els països comencen a relaxar les mesures

Són molts els països de la Unió Europea que han començat a relaxar les mesures de protecció un cop superada l'onada d'òmicron. De fet, n'hi ha que anuncien la seva completa eliminació, com és el cas d'Alemanya per al dia 20 de març.

Una decisió no compartida pels experts sanitaris davant d'una incidència que supera els 1.000 casos per 100.000 habitants. Pel que fa a Espanya, el Govern considera oportú seguir amb algunes restriccions i retardar la retirada de les mascaretes.

Foto d'una estació de tren plena de gent.
Els desplaçaments per Setmana Santa podrien fer augmentar els contagis. | Europa Press

 

Si bé no són un escut ferm contra el contagi, sí que suposa una barrera efectiva per prevenir-ho. A més, el fet que encara no hagin arribat els antivirals que va prometre Pedro Sánchez també frena l'eliminació de les restriccions.

Així, la votació al Congrés de retirar les mascaretes en interiors no va aconseguir un suport unànime de tots els partits. Tocarà esperar per veure si el Ministeri de Sanitat confirma les seves sospites i la seva preocupació davant d'una possible setena onada.

Des del ministeri que dirigeix Carolina Darias mantenen l'alerta davant les últimes informacions per prendre una decisió sobre aquesta qüestió. Tot i això, tot sembla indicar que les mascaretes continuaran estant presents unes quantes setmanes més.