Imatge d'una dona que duu mascareta

Sanitat ho confirma: S'acaba la mascareta en exteriors, però no sempre

El pla s'ha presentat avui al Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut

Falten només tres dies perquè entri en vigor a Espanya la regla que aixeca l'obligatorietat de les mascaretes en espais exteriors. El Consell de Ministres extraordinari convocat per aquest dijous, 24 de juny, aprovarà la mesura i totes les seves condicions. Però la lletra petita de la fi d'aquesta restricció ja s'ha conegut en gran part durant la tarda d'aquest dimecres.

Com cada setmana, s'ha celebrat una nova reunió de Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut, on hi són el Ministeri de Sanitat i els consellers autonòmics d'aquesta matèria. En la sessió d'avui, la ministra Carolina Darias ha exposat a les comunitats els detalls de la norma que s'aprovarà aquest dijous i que es posarà en marxa el dissabte. Cal destacar que ha estat una simple exposició i que no s'ha sotmès a la votació dels consellers autonòmics.

Mascareta no obligatòria... tot i que sí que l'haurem de portar una

D'entrada, la regla general permetrà que, a l'aire lliure, els ciutadans no portin mascareta. Però s'introdueix aquí un matís: serà obligatori portar-ne una damunt per si en algun moment no podem guardar una distància d'1,5 metres amb persones no convivents. És a dir, podem caminar pel carrer sense màscara, però si arribem a un lloc d'aglomeració, haurem d'utilitzar-la, ja que serà obligatori portar-ne una.

«Quan les persones es trobin fora del seu domicili, hauran de disposar en tot moment d'una mascareta per a ús personal. Per si així fos requerit o en previsió d'aglomeracions o necessitat sobrevinguda en espais interiors o en transport públic», diu exactament el text.

La mascareta també es manté com a obligatòria en altres circumstàncies a l'aire lliure. S'ha de portar sempre en grans aglomeracions, com ara concerts o manifestacions. Així mateix, seguirà sent obligatori el seu ús en transports públics com metro o autobusos, residències de gent gran o centres hospitalaris o sociosanitaris.

En aquest últim cas, el de centres sociosanitaris, els treballadors quedaran exempts del seu ús si el 80% de la plantilla i els residents tenen la pauta vacunal completa. La nova norma també deixa cert marge als centres penitenciaris per a l'aplicació de les noves regles d'ús de la mascareta.

Prudència sobre l'aixecament de la mesura en algunes comunitats

Cal destacar que algunes comunitats són molt prudents sobre l'aixecament d'aquesta mesura i demanen una mica més de flexibilitat per poder imposar l'obligatorietat de la mascareta si cal. En aquest sentit, per exemple, s'ha pronunciat el president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, que exigeix poder obligar el seu ús en municipis de risc extrem. Per ara, no sembla que les comunitats hagin de tenir aquesta facultat, però caldrà esperar a conèixer més a fons el detall legal.

Fins i tot el director del Centre d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, va dir dilluns passat que no cal descartar un possible retorn de les mascaretes a l'aire lliure. Segons Simón, aquest element de protecció ha de tornar si els contagis creixen de manera imparable. També, ha apuntat, certament, que «no creu» que aquest escenari es torni a produir.

En aquest sentit, sí que és cert que els tècnics de Sanitat i les comunitats autònomes demanen que la norma es vagi revisant periòdicament. Així, en les pròximes setmanes, podrà patir variacions en funció de quina sigui l'evolució de l'epidèmia. En tot cas, a partir de dissabte, la mascareta no serà obligatòria en exteriors, però haurem de portar-ne una al damunt per quan ens sigui impossible guardar la distància d'1,5 metres.