Pla mitjà del primer secretari del PSC, Salvador Illa, intervenint en la cloenda del congrés extraordinari.

Sanitat pensa en un possible rebrot de coronavirus i fa una exigència a les comunitats

Obliga a tenir en cinc dies entre 1,5 i 2 llits d'UCI disponibles per avançar en la desescalada

El Ministeri de  Sanitat  exigirà a les comunitats autònomes que puguin tenir preparades en el termini de cinc dies entre 1,5 i 2 llits en Unitat de Cures Intensives (UCI) i entre 37 i 40 llits de malalts aguts per cada per 10.000 habitants, si es produís un rebrot de coronavirus.

Aquest és un dels criteris obligatoris per part de les comunitats autònomes perquè el govern valori les seves propostes per avançar en les fases de desescalada i que ve recollit en una ordre ministerial publicada aquest diumenge 3 de maig al BOE. Aquesta ordre regula el procediment a seguir per a l'elaboració, remissió i tramitació per les comunitats autònomes i ciutats autònomes de propostes de desescalada segons les mesures establertes en la declaració de l'estat d'alarma.

Sanitat recomana que es mantingui el nombre de sanitaris a la desescalada

«Un dels criteris és que puguin acreditar que en un termini màxim de cinc dies s'estarà en condició de garantir que hi ha una capacitat d'UCI que es pot posar en marxa en un termini de 15 dies per si hi hagués un rebrot», ha apuntat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la seva compareixença a la roda de premsa posterior a la reunió del president de govern,  Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics.

El ministre de Sanitat ha recomanat que les comunitats autònomes segueixin amb el mateix nombre de professionals sanitaris durant la desescalada i que es reforcin els serveis d'atenció primària, ja que «tindran un paper clau». Després de rebre les propostes de les comunitats, el Ministeri de Sanitat les estudiarà conjuntament amb la comunitat o ciutat autònoma en qüestió, amb el criteri així mateix dels ministeris competents.

Les propostes de les comunitats autònomes, fins al 6 de maig

Les comunitats autònomes hauran d'enviar les seves propostes al Ministeri de Sanitat, a través de la Secretaria General de Sanitat abans del 6 de maig a les 14:00 hores, i les successives propostes, almenys, amb una setmana d'antelació a la data proposada per la seva aprovació.

Les propostes han de comptar amb una anàlisi introductori, la descripció de les mesures de desescalada a adoptar i les dates temptatives per a la seva entrada en vigor. A més, cal que incloguin una anàlisi de les capacitats estratègiques disponibles al sistema sanitari, de la situació i evolució epidemiològica esperada al territori i dels mecanismes per disminuir el risc de contagi a la població.