Médico con mascarilla sosteniendo una muestra de sangre

La dada que amenaça seriosament el sistema sanitari espanyol

Els sanitaris adverteixen sobre una nova onada de malalts

Durant setmanes, el personal sanitari ha atès diverses persones que presentaven símptomes compatibles amb la Covid-19, però hi ha molts altres que han preferit no acostar-se a l'hospital per evitar contagiar-se pel virus.

Ara, el personal sanitari ha de fer front a una nova onada de malalts, encara que aquesta vegada serà per infarts i ictus. En les últimes setmanes, els sanitaris han atès un 40% menys d'infarts i un 33% menys d'ictus, quelcom que ara podria jugar en contra seva.

Des de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències adverteixen que aquest fet és preocupant, ja que podria comportar «greus seqüeles que pot tenir aquest efecte col·lateral de l'epidèmia».

«No ens preocupa, òbviament, que baixin les urgències banals, però hi ha moltes patologies cardíaques, quirúrgiques, infeccioses o neurològiques que estan arribant molt tard o que directament no arriben. Aquests dies s'han registrat algunes morts per apendicitis, una cosa que és raríssim fora de l'epidèmia», afegeix Jorge González Armengol, president de SEMES.

Segons Patricia Estevan, una metgessa d'atenció primària, se li ha donat molta prioritat als malalts per Covid-19, quelcom que pot provocar una onada de malalts per altres patologies. «Tinc un pacient de 90 anys amb problemes cardíacs que no vol anar a urgències, tem que s'hagi de quedar sol a l'hospital i no vol. Estem veient un lleuger augment de casos aliens a COVID-19 però hem passat de tenir les urgències copades per COVID-19 a tenir sales buides, tant de coronavirus com d'altres patologies. El que estem veient més ara mateix són recaigudes de COVID-19».

Sense por d'anar a urgències

A més, des de la SEME animen els pacients malalts a acudir a urgències tot i la situació, assegurant que en els centres hospitalaris ja «s'han habilitat circuits diferencials, de manera que la gent no ha de tenir por a acudir a les urgències per contagiar-se. És més, han de pensar que el que els passa pot ser més greu que una pneumònia per COVID-19. No és per alarmar però la gent també ha de ser conscient del risc de no anar a urgències».

I és que si en alguna cosa coincideixen tots els experts és que, aviat, totes aquestes persones que han optat per no acudir a l'hospital quan es trobaven malament, acudiran a l'hospital.