Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge vacuna i verola del mico

Sanitat pren una decisió per a fer front a la verola del mico

Espanya comprarà la vacuna d'Imvanex i l'antiviral Tecovirimat

Sanitat ha anunciat la compra conjunta amb la Unió Europea (UE) de la vacuna Imvanex i de l'antiviral Tecovirimat per tractar el brot de verola del mico. I és que el virus s'ha estès durant els darrers dies per diversos països europeus. Ja són 59 els casos diagnosticats a Espanya.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat la decisió a la roda de premsa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. La compra va estar autoritzada ahir a Brussel·les. L'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA) serà «la que posarà els fàrmacs a disposició dels Estats membres».

Aquesta autoritat, nascuda per donar una resposta a la pandèmia del coronavirus i per fer front a altres futures amenaces sanitàries, establirà els terminis i les dosis que es repartiran entre els països de manera proporcional. «Es tracta d'accedir de manera equitativa a unes dosis que són limitades», assenyalen.

«Correspon a l'HERA adoptar les decisions oportunes. Serà la Ponència de Vacunes d'Espanya qui decideixi quins grups es posarà la vacuna», ha explicat Darias. Per tant, encara no s'ha pogut concretar la quantitat de dosis que correspondrien a Espanya ni quants dies trigarien a arribar.

L'objectiu amb la compra de les dosis de la vacuna és evitar que la malaltia evolucioni i es converteixi en endèmica.

Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa
La vacuna Imvanex està autoritzada per l'Agència Europea del Medicament (EMA) des del 2013   | Europa Press

Una vacuna contra la verola del mico

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar l'ús de la vacuna Imvanex a l'any 2013 i el 2019 va ser aprovada per l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA).

Als Estats Units aquesta mateixa vacuna porta un altre nom, Jynneos. La fórmula va ser desenvolupada per Barvarian Nordic i podria arribar a protegir fins a un 85% de la malaltia en humans.

La ministra ha confirmat que encara s'està estudiant l'estratègia que se seguirà pel que fa a la vacunació. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va aconsellar la setmana passada la vacunació de contactes estrets d'alt risc en cas que hi hagi vacunes contra la verola disponibles al país.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna
Als Estats Units, es comercialitza aquesta mateixa vacuna amb el nom de Jynneos   | GTRES

A més, s'ha fet la compra d'antivirals. Es tracta del Tecovirimat SIGA, un antiviral que actua sobre l'extensió de la partícula viral a l'organisme per alentir la propagació de la infecció.

Els casos segueixen augmentant

L'Institut de Salut Carles III (ISCIII) ha detectat fins avui 59 casos positius d'orthopoxvirus d'unes 100 mostres analitzades. 20 s'han confirmat per seqüenciació com a verola de mico, mentre que per als altres s'estan esperant resultats.

Tot i això, s'han pogut descartar 41 casos, que han donat negatiu per a la verola humana i per a altres orthopoxvirus.

El director de l'organisme, Cristóbal Belda, ha assegurat que els casos confirmats fins ara pertanyen a la variant d'Àfrica Occidental, que es caracteritza per ser més benigna que la central.