Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Rambla de Girona durant el toc de queda

Sanitat rebutja la petició d'avançar el toc de queda a les 20 hores

El ministeri argumenta que la mesura «no té cabuda» en l'actual estat d'alarma

La Rambla de Girona durant el toc de queda
Sanitat ha rebutjat la petició de Castella i Lleó d'avançar el toc de queda | Cedida

El ministeri de Sanitat ha rebutjat la petició de Castella i Lleó d'avançar el toc de queda a les 20:00 hores, tal com havia demanat el govern regional, com una nova mesura per frenar la corba de la tercera onada del coronavirus.

La Delegació del govern espanyol a Castella i Lleó ha comunicat que aquesta petició «no té cabuda» dins l'actual estat d'alarma. El text recull la possibilitat d'establir un confinament nocturn entre les 23:00 hores i les 06:00 hores, però permet a les autonomies modificar el seu horari en una hora, cap amunt o cap avall, és a dir, que com a molt aviat aquest toc de queda començaria a les 22:00 hores -com ja és el cas en moltes regions, com la pròpia Castella i Lleó-, i a tot tardar acabaria a les 07:00 hores del matí.

Al costat de Castella i Lleó, Galícia i el País Basc també han posat aquesta mesura sobre la taula, amb la vista posada en el que han fet en altres països, com França, que l'han avançat recentment a les 18:00 hores. De moment, llevat que Sanitat implementi una nova eina legal que ho permeti, el toc de queda a Espanya no podrà començar abans de les 22:00 hores a cap comunitat.

Així, les restriccions anunciades avui pel govern de Castella i Lleó queden tal com les havia anunciat Francisco Igea, vicepresident de la Junta, però eliminant l'avançament del toc de queda. Igea ha assegurat que aquestes s'han pres en àmbits bàsics: «La limitació de la mobilitat, la limitació de l'activitat i la limitació del contacte social». Així doncs, aquestes són les noves mesures que s'imposaran a la comunitat a partir d'aquest mateix dissabte:

  • Reunions limitades a un màxim de 4 persones: Fins ara és el nombre més baix que han adoptat les comunitats per limitar les reunions. No obstant això, s'ha recomanat fermament que aquestes reunions entre no convivents no es produeixin.
  • Tancament perimetral de les províncies: una altra de les grans mesures que s'han anunciat ha estat el tancament perimetral de les províncies de la comunitat. Això vol dir que els habitants de les mateixes no poden sortir de la seva província de residència, tampoc no es pot entrar-hi si no hi resideixes. Cal tenir en compte que hi ha certes excepcions, com mobilitat per treball, per motius de salut, cura de persones dependents, entre d'altres.
  • Aforaments reduïts en llocs de culte: Finalment, pel que fa als actes de culte, els aforaments queden encara més limitats, a un terç de l'aforament i com a màxim 25 persones.

«Les pròximes dues setmanes seran dues setmanes molt difícils. Res del que avui decidim farà efecte demà. En els propers 14 dies tindrem un increment sostingut del nombre d'infeccions i d'ingressos. Avui hem batut de nou el rècord de positius, més de 2.400», ha assegurat Igea.

El vicepresident ha insistit que ara mateix no queda altre remei que seguir endurint les mesures ja vigents a la comunitat castellanolleonesa. I és que ara mateix és l'única manera de reduir un nombre de contagis que ja torna a incrementar-se «en paret» com va passar al març. Cal recordar que a Castella i Lleó ja estaven tancats l'interior de bars i restaurants, centres comercials, gimnasos i sales d'apostes.

Tot i la duresa de les mesures ha volgut llançar un missatge d'optimisme. «Superarem aquesta situació, ens en sortirem com hem fet en altres ocasions, treballant tots junts i apel·lant a la responsabilitat de tots», ha afirmat Igea.

Dubtes sobre per què prendre unes o altres mesures

Francisco Igea ha hagut de respondre algunes preguntes dels periodistes sobre el fet que s'hagin decidit prendre unes mesures i no altres. D'una banda, se li ha preguntat sobre si realment l'actual estat d'alarma permet avançar el toc de queda a les vuit del vespre, cosa que finalment Sanitat ha rebutjat.

Igea ha respost que «la pròrroga de l'estat d'alarma diu que nosaltres podem limitar el toc de queda durant l'horari nocturn, i l'horari nocturn, segons els serveis jurídics, és des de l'ocàs fins a l'alba. I l'ocàs és a les 20:00, de manera que anirem al límit».

També ha valorat el fet que no s'hagin tancat les terrasses o els comerços, però sí reduït el màxim de persones que es poden reunir o el toc de queda. «Creiem que allà on tenim el perill més gran, en domicilis i interior, era molt millor restringir l'horari per a tots que prendre mesures sobre determinats sectors», ha afirmat.