Imatge d'un cambrer servint un got de cervesa

Rectificació de Sanitat amb les restriccions als bars i restaurants

El govern central busca el consens amb les comunitats després del rebuig d'algunes d'elles al pla anterior

Va ser dissabte passat, 5 de juny, quan el BOE publicava en les seves pàgines el nou document oficial de restriccions per la pandèmia a Espanya. La publicació d'aquest nou compendi de mesures, fet públic la setmana passada, suposava la seva entrada en vigor. Recordem que no van ser poques les veus que es van alçar en contra del document, que així i tot va ser aprovat i posat en marxa per Sanitat.

Polèmica pel nou pla de Sanitat: Algunes comunitats, en contra de l'aplicació del document

Madrid, Catalunya, Múrcia, Galícia i Andalusia van votar en contra del nou pla, que tampoc va obtenir el suport de Castella i Lleó, Euskadi i la Rioja. El principal motiu del desacord era comú: no agradaven les noves mesures sobre els bars i els restaurants. Fins llavors, les comunitats havien tingut llibertat per decidir quines eren les restriccions imposades a la restauració, però el nou pla posava fi a això.

D'aquesta forma, per exemple, el document de Sanitat obligava a les regions amb incidència major de 150 a tancar l'interior dels bars i restaurants. Aquesta norma implicava que comunitats com Madrid o el País Basc imposessin el tancament, ja que actualment les seves dades sobrepassen aquest llindar. Però les dues comunitats, a més d'algunes altres, ja van manifestar la seva postura contrària i la seva intenció de no aplicar el pla, encara que era d'obligat compliment.

El malestar va anar creixent des de dimecres a la tarda, quan el Consell Interterritorial va aprovar la nova ordre de restriccions. Van ser diversos els consellers de Sanitat i presidents autonòmics que van sortir a manifestar el seu enuig pel pla. La sensació que tindria poc recorregut en la seva aplicació va anar cada vegada a més i, fins i tot amb la seva entrada en vigor dissabte, Sanitat va idear un gir al pla.

Sanitat té previst fer un gir a les mesures per la falta de consens entre comunitats

Certament, la veu de les autonomies no ha estat en va i Sanitat ha optat per recollir les seves inquietuds. El Ministeri vol revisar les restriccions en l'àmbit de l'hostaleria, però també les de l'oci nocturn i els esdeveniments. Durant la jornada de dilluns, segons informa 'El Español', el departament es va posar en contacte amb les conselleries de Sanitat autonòmiques per comunicar les seves intencions.

El ministeri que comanda Carolina Darias busca el consens i vol arribar a un nou acord sobre les mesures que reemplaci el vigent. La decisió es va prendre abans que, a última hora de la tarda, la Justícia donés suport les mesures cautelaríssimes sol·licitades per Ayuso i suspengués l'aplicació del pla a Madrid. Però és evident que el cop de la Justícia al govern espanyol reforça les intencions del Ministeri de Sanitat de donar per amortitzades les restriccions vigents.

Tal és la urgència de Sanitat, que s'espera que aquest mateix dimarts, 8 de juny, remeti a les comunitats una nova proposta. Aquest document serà el que es debati al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d'aquest dimecres. El que encara es desconeix, perquè de fet s'està elaborant per part de Sanitat, és quines mesures concretes inclourà el nou pla.

D'aquesta manera, es dona per fet que Sanitat farà un gir i que atorgarà més poder de decisió a les comunitats autònomes. Però no se sap en quina mesura i si el fet que inclogui la nova proposta distarà molt d'allò que ja ordenava el pla vigent ara com ara.

En definitiva, doncs, tan sols 48 hores després que es publiqués la seva ordre de mesures, Sanitat fa marxa enrere. La 'rebel·lió' de les comunitats ha obligat al ministeri de Darias a tornar a començar. Aquest dimecres tocarà arribar a un nou acord amb el consens que va brillar per la seva absència set dies enrere.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.