Fotomuntatge d'una família celebrant el Nadal i un sanitari fent una PCR a una persona

Sanitat respon la gran pregunta: hi haurà confinament a Espanya després de Nadal?

Carolina Darias aclareix si el Govern es planteja aplicar restriccions per un possible repunt de contagis de coronavirus després de Nadal

Un any més, el coronavirus posa en perill el Nadal. Després d'unes quantes setmanes de repunt de contagis a Espanya, molta gent es pregunta: què passarà després de les festes?

Arran de l'augment de l'índex de contagis i de l'arribada de la nova variant, òmicron, la situació preocupa encara més. Aquests factors fan perillar l´època festiva més desitjada de l´any.

La variant òmicron ja ha arribat a Espanya. El primer cas es va confirmar ahir a Madrid, però ja se n'està estudiant un altre a la mateixa ciutat, i a Catalunya hi ha dos possibles casos.

 

El G7 ja ha alertat que aquesta variant és «altament contagiosa» i requereix «mesures urgents».

Tornen les restriccions

Des de fa uns dies, ja s'ha instaurat una nova restricció a gran part del nostre país: la necessitat de tenir el passaport covid per a accedir a molts espais tancats. Algunes comunitats han apostat per exigir-lo només als locals d'oci nocturn, però d'altres també el consideren necessari en altres espais com ara gimnasos, bars, restaurants i residències de gent gran.

Una dona agafant un certificat covid.
El certificat covid és obligatori en més àmbits a Catalunya. | CatalunyaDiari

La gran qüestió que ara es planteja la població és si aquestes restriccions aniran a més els propers dies o, per contra, no se n'aplicaran més. I el fet que no s'apliquin més mesures també planteja una altra qüestió: si no s'endureixen les restriccions, hi haurà un repunt de contagis després de Nadal i, consegüentment, un nou confinament?

Carolina Darias aclareix els dubtes

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat en una entrevista per a la Cadena Ser que ara mateix la prioritat és «incrementar moltíssim» la vacunació. La consellera assenyala que ara mateix apostar per tancaments o per un estat d'alarma no forma part dels plans del Govern .

D'altra banda, Darias recalca que l'estat d'alarma o el confinament són «un episodi que va tenir el seu moment». I afegeix: «Espero que sigui part del passat, mai del present ni del futur. Hem d'anar pas a pas. Tenim una cosa que abans no teníem: la vacuna».

«Prevenció, vacunació i anticipació és el que cal fer ara. Abans d'imposar restriccions, cal vacunar. Ja sabem que això és el que funciona. Abans no hi havia vacunes», assenyalava Darias a l'entrevista.

Així doncs, la ministra deixa clar que, almenys de moment, el Govern no té intenció d'aplicar més restriccions. D'altra banda, la prioritat principal del país és fomentar encara més la campanya de vacunació. Darias ha recalcat que l'objectiu és que els més grans de seixanta anys tinguin la dosi de reforç injectada abans de Nadal.

Els experts adverteixen

Margarita del Val, coneguda viròloga del CSIC, fa uns dies va fer una advertència a la població perquè extremés les mesures durant aquestes dates.

«Cal anar amb compte durant les compres nadalenques, quan entrem a espais interiors i no ventilem o no filtrem l'aire. També amb les aglomeracions en exteriors sense mascareta», apuntava la viròloga.

Del que no hi ha dubte és que el Nadal és la situació perfecta perquè es propagui el virus. Les celebracions familiars multitudinàries i els carrers plens de gent buscant el regal perfecte són escenaris de risc per al contagi.

La pandèmia no s'ha acabat i el coronavirus continua circulant. I, si en alguna cosa coincideixen els experts, és que cal extremar precaucions en espais on hi ha molta exposició.