Les dades de contagis a Espanya mostren una tendència a l'estabilitat dels contagis a casa nostra, i per tant la corba de contagis comença a doblegar-se. Així i tot, la incidència acumulada continua sent molt elevada, comptabilitzant 470 casos per cada 100.000 habitants de mitjana, una dada que és molt superior en algunes comunitats autònomes, entre elles Astúries, una de les regions que pitjor ho està passant.
Per això, el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha volgut rebaixar l'optimisme d'aquestes xifres i recordar que no són suficients, que segueixen sent molt altes, i que en algunes comunitats tenen les UCI al límit. Les restriccions adoptades estan frenant una mica els contagis, però cal seguir amb elles fins a arribar a una situació bona. «No val amb estabilitzar. Cal baixar molt, molt. Almenys fins als 60 casos per 100.000 habitants», ha explicat.
De fet, segons els indicadors de Sanitat, gran part de les comunitats autònomes se segueixen trobant en 'risc extrem', un fet que implica que els seus indicadors reflecteixin una situació comunitària no controlada i sostinguda, que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari. Alguns d'aquests indicadors són la incidència acumulada en la població general i en els majors de 65 anys, la positivitat dels tests, la traçabilitat de casos o l'ocupació dels hospitals i les UCI.
La mortalitat i el gran nombre d'ingressos hospitalaris continuen sent el cavall de batalla de la lluita contra el coronavirus actualment, ja que les xifres no són gens favorables. Encara que l'índex de contagis hagi disminuït en general, això no s'ha traduït de moment en la pressió assistencial, que segueix en augment. I això és perquè en el cas que s'agreugi la Covid, solen transcórrer dues setmanes entre el moment del contagi i l'empitjorament i ingrés a l'hospital.
Astúries, la comunitat més afectada
Una d'aquestes regions que està registrant les pitjors dades i que es troba al límit és el Principat d'Astúries. Aquesta regió està patint una segona onada molt més mortífera que la primera, i tot i que reconeix que les restriccions adoptades recentment han disminuït el ritme dels contagis, el sistema de salut es troba a punt de desbordar-se, amb els llits de planta superant el 75% de capacitat i amb les UCI a punt del col·lapse.
Les xifres de morts per coronavirus a Astúries són inassumibles, i la causa podria ser que aquesta comunitat té la població més envellida d'Espanya. Un recent informe sobre la mortalitat amb coronavirus a Astúries apuntava que «ha augmentat considerablement la mortalitat, arribant a la setmana 45 (la compresa entre el 2 i el 8 de novembre), aconseguint el doble de les incidències detectades de morts en la primera onada». De moment, Astúries ja comptabilitza que hi ha almenys 706 morts a la seva regió, la mitjana dels quals són dones d'edat superior als 80 anys. És per això que el govern d'Astúries ja està demanant mesures més dures i restrictives per frenar la pandèmia, com, per exemple, el confinament domiciliari.
Afrontar el Nadal amb garanties
Veient que les restriccions no es relaxaran de moment, molts són els que es pregunten fins quan seguiran aquestes mesures de contenció i de quina manera podrem gaudir del Nadal, si hi haurà fortes restriccions, o no. El govern espanyol, com ja ha remarcat, es planteja relaxar les restriccions quan la incidència baixi per sota dels 100 contagis per cada 100.000 habitants, i perquè això passi encara queda un mes de marge, així que caldrà estar a l'expectativa per veure com evolucionen les dades.