Persona fumant al carrer, amb la mascareta a la barbeta

Sanitat prepara una desagradable sorpresa per als fumadors espanyols

Salvador Illa ha anunciat que potenciarà les restriccions per les persones fumadores

El pròxim 1 de gener de 2021 es compliran 15 anys des que entrés en vigor la Llei Antitabac i 10 anys des que es va canviar en ampliar els espais sense fum. Malgrat aquesta llei, el nombre de fumadors diaris a Espanya amb prou feines ha variat: el 2005 era del 32,8%, una xifra propera a la vista en l'última enquesta Edats del Ministeri de Sanitat i del Pla Nacional de Drogues, que posa el percentatge per a fumadors en un 32,3%.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va mantenir una reunió fa pocs dies amb la Taula del Tabac, màxim representant del sector, i va declarar en aquell moment que està obligat com a màxim titular de Sanitat al fet que «com més aviat millor» es duguin a terme les noves restriccions amb espais lliures de fum, i la regulació de la cigarreta electrònica.

A Espanya, cada any moren prop de 60.000 persones pel tabaquisme

Fa uns mesos que Salvador Illa està gairebé sense temps lliure, ja que el seu màxim objectiu és lluitar contra la pandèmia del Coronavirus, però sempre té en la memòria que el tabaquisme i les malalties causades per fumar és la causa de mort prevenible «més important» a Espanya. Al nostre país, aquestes són les raons per les quals moren cada any prop de 60.000 persones.

Alhora, Illa mostra una gran preocupació perquè «hi ha un augment de la prevalença del tabaquisme en segments de població jove», valora el titular de Sanitat espanyol. «Ja m'he reunit com a mínim en dues ocasions amb les entitats i associacions que estan en la lluita contra el tabaquisme, i també m'he reunit amb el sector (la Taula del Tabac) i els he dit que la nostra obligació és protegir la salut pública de tots els ciutadans», ha confessat Illa.

Aquestes declaracions pel mitjà 'Efe', van ser una clara al·lusió a la cita que va mantenir amb el sector, reunió de la qual el mateix Illa va informar posteriorment al Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT).

«La nostra obligació és protegir la salut de tots els ciutadans», adverteix Illa

No és una cosa molt freqüent que el ministre de Sanitat s'ajunti per parlar amb la Taula del Tabac, on estan representades les grans multinacionals com 'Philip Morris', 'Altadis' o 'BAT', així com agricultors, distribuïdors i transformadors. En aquest cas, l'interlocutor de la Taula del Tabac amb el Govern és el Comissionat per al Mercat de Tabacs, un organisme de l'Administració General de l'Estat que depèn del Ministeri d'Hisenda.

Malgrat tot, Illa va voler mantenir una reunió amb el sector del tabac i els hi va avisar que «la nostra obligació és protegir la salut de tots els ciutadans. Per tant, potenciarem i revisarem la regulació del tabac com més aviat millor», declara contundent el ministre català.

El ministre de Sanitat recorda als espanyols que «cal complir la llei»

Com a punt de partida, Salvador Illa avisa els espanyols fumadors que «cal complir la llei» contra el tabaquisme, però a més, anuncia que el seu desig és «augmentar els espais lliures de fum a zones ara no contemplades, així com regular les noves formes de tabaquisme i de fumar (cigarrets electrònics) i contemplar-les també a la llei, perquè produeixen situacions enganyoses», com seria l'exemple de la publicitat o l'assumpte del suposat «menor risc».

Illa té clar que «tot això ho farem el més aviat possible; en la mesura que la lluita contra la Covid ens deixi un espai, veurem aviat realitats en aquest terreny», finalitza el seu discurs el ministre de Sanitat, que segueix amb una idea fixa per acabar amb els nivells de tabaquisme tan alts existents a Espanya.