Dirigents de Societat Civil Catalana (SCC) han avisat aquest dimecres que l'entitat està «preparada» per organitzar una gran manifestació a Barcelona davant el «tsunami de ruptura» que denuncien impulsa l'independentisme. El vicepresident de SCC, Álex Ramos, ha explicat que l'organització prefereix apostar per iniciatives més «constructives que reactives» però que si és necessari, s'està planificant per concentrar-se per dir que els carrers «són de tothom».
El president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha assegurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, és responsable de la «confrontació» i l'ha comparat amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per defensar una «ruptura irresponsable d'esquena al Parlament». Ha lamentat la «paràlisi» de Catalunya i ha demanat «serenor» per davant de «tsunamis revolucionaris». Sánchez Costa ha denunciat que l'independentisme s'hagi «apropiat» de la Diada i ha dit que això és una conseqüència del «dèficit democràtic». «Quan el poder s'apropia dels símbols això indica la clara deriva de dèficit democràtic», ha afirmat.
En aquest sentit, ha advertit que si anys enrere dirigents polítics alertaven del creixement de la desafecció de molts catalans amb l'estat espanyol, ara es produeix la situació contrària. «Constatem la desafecció de milions de catalans amb les institucions públiques catalanes i amb l'autogovern», ha sentenciat. Per això, ha avisat del «risc» que suposa que la meitat de Catalunya «desconnecti» de les institucions per l'autogovern.
Per tot plegat, una vegada més, SCC ha instat el Govern a prendre's «seriosament» les institucions catalanes governant per a tota la ciutadania i si no que es convoquin eleccions catalanes «com més aviat millor».
Impulsen una plataforma «d'afectats pel procés»
El vicepresident de SCC, Àlex Ramos, ha dit que en els pròxims mesos volen seguir treballant per la «convivència i un futur compartit». Entre altres iniciatives, impulsaran una plataforma per atendre a les persones «afectades pel procés» sobiranista, orientat tant per catalans no independentistes com per independentistes.
Aquesta plataforma es presentarà en un acte el pròxim 26 de setembre. Segons han explicat en roda de premsa, SCC vol fer visibles les conseqüències «negatives» del procés, els «danys col·laterals». Els dirigents han destacat problemes personals, familiars i laborals pels catalans i energies i inversions que el procés ha «robat».
Pròximament també volen impulsar una comissió de neutralitat a Catalunya, un observatori econòmic de Catalunya, observatori dels llibres de text, un diari digital, una exposició sobre la capitalitat de Barcelona durant la República Espanyola i participar de la Setmana del Llibre català entre altres mesures. També volen incidir en les organitzacions de pares i mares de les escoles públiques, fer programes de ràdio en emissores locals i comarcals i impulsar un acte sobre Cervantes com ja han fet en el passat.
Irene Lozano inaugura unes jornades sobre la immersió
D'altra banda, aquest dissabte, 7 de setembre, Societat Civil Catalana impulsa una jornada sobre la convivència lingüística a Catalunya al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'activitat, amb la presentació de la secretaria d'estat d'España Global, Irene Lozano, i amb la participació de noms com Arcadi Espada, Carmen Leal o Gorka Maneiro, pretén ser un punt de trobada per debatre en profunditat al voltant de la immersió lingüística i les llengües per marcar el posicionament de SCC.