Imatge de dos operaris en una cadena de producció de la planta de Seat a Martorell

Seat i els sindicats pacten les condicions del nou ERTO: afectarà 11.300 treballadors

La multinacional automobilística redueix la producció a les seves plantes de Catalunya davant de l'escassetat de semiconductors

Acord entre Seat i els sindicats sobre l'afectació de l'ERTO per reduir la producció de la companyia a Catalunya davant de la manca de semiconductors. En aquest sentit, afectarà entre 482 i 1.276 treballadors de tota la companyia al dia. Així, a escala global, l'expedient afectarà unes 11.300 persones entre el 27 de setembre i el 30 de juny de 2022.

L'ERTO, segons s'ha pactat, no afectarà els majors de 55 anys ni els treballadors que no hagi generat dret a rebre prestació d'atur. L'empresa i els treballadors han pactat que Seat millorarà la prestació d'atur als afectats per l'expedient de regulació. Així mateix, aquells empleats que optin per fer formació, podran mantenir el 100% del sou.

En aquest sentit, el gruix d'afectats diaris es cobrirà amb treballadors voluntaris, mentre que les places de l'ERTO que no es puguin cobrir es completaran de manera rotatòria entre la resta de treballadors.

La disponibilitat de semiconductors marcarà els treballadors afectats

Segons el pacte a què han arribat empresa i sindicats, a la planta de Martorell, l'ERTO afectarà entre 322 i 1.076 persones al dia, una xifra que variarà segons la disponibilitat de semiconductors. Això suposa que la línia 1 reduirà mig torn de producció, passant de 2,5 torns a 2 diaris, la línia 2 operarà segons la disponibilitat de semiconductors amb els 3 torns habituals, entre 2 i 2,5, mentre que la línia 3 funcionarà amb normalitat.

Seat ha explicat que la demanda de models de la seva marca ja arriba als nivells previs a la pandèmia, motiu pel qual la companyia vol produir el màxim nombre de vehicles que la disponibilitat de semiconductors permeti. És per això que l'ERTO preveu una àmplia forquilla de treballadors afectats, que oscil·la entre els 482 i els 1.276 empleats.

En aquest sentit, la xifra de 482 afectats suposa un escenari en què l'afectació seria mínima, mantenint els tres torns de treball a la línia 2. Per la seva banda, una afectació de 1.276 treballadors suposaria la situació més extrema, reduint a dos torns la L2, que segons disponibilitat també podria operar amb dos torns i mig.

Pel que a les altres dues línies de producció, la línia 1 sempre funcionarà, durant l'ERTO, amb dos torns en comptes de dos i mig, mentre que la línia 3 es mantindrà sempre intacta.