IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La comunitat científica diu prou a Pedro Sánchez

El govern manté tancats els laboratoris espanyols d'nvestigació biomèdica amb capacitat per fer proves PCR

Imatge d'un laboratori de l'Hospital Clínic de Barcelona
La comunitat científica reivindica l'obertura dels centres de recerca biomèdica | Catalunya Diari

La comunitat científica diu prou a Pedro Sánchez. Des que es va iniciar el confinament, els laboratoris espanyols d'investigació biomèdica romanen tancats i els científics confinats a casa seva.

Els centres de recerca biomèdica estan dotats amb màquines capacitades per fer proves PCR i detectar la presència de la SARS-CoV-2 en l'organisme, el que fa inexplicable que aquests centres no estan habilitats per ajudar en la lluita contra la pandèmia.

Personal qualificat per fer proves PCR

Mónica López Barahona, doctora en Ciències Químiques, ja fa més d'una setmana que reivindica l'obertura d'aquests centres. «No és lògic que les màquines estiguin aturades i que els professionals que saben fer les proves PCR estiguin a casa seva, confinats», explicava la bioquímica espanyola en una entrevista a 'La Vanguardia'.

Es tracta d'una situació incomprensible per als investigadors però també per als ciutadans del carrer, que no comprenen com sectors no essencials com la construcció desenvolupen la seva activitat al 90% mentre que un sector tan important per frenar el coronavirus roman tancat.

«És veritablement esquizofrènic que tots mirem a la ciència amb l'esperança de trobar una vacuna, però tots els investigadors estiguin a casa seva.  Tots sabem fer un PCR i és una situació frustrant. Per què no s'utilitzen aquestes màquines i el potencial humà dels investigadors?» s'ha preguntat la doctora avui en una entrevista a 'Herrera en COPE'.

L'ús d'aquestes màquines i personal qualificat augmentaria la capacitat del nostre país per realitzar més test PCR i obtenir més dades sobre el nombre de contagiats per coronavirus. Això ajudaria enormement a definir la desescalada que està ultimant el govern.

Manca de finançament per a la investigació

Segons va transmetre la doctora Mónica López, la comunitat científica se sent «infravalorada» per les autoritats. I no només es refereix a la lluita concreta contra el coronavirus, de la qual han estat apartats sense cap raó aparent, sinó a l'escàs pes en general que té la ciència al nostre país.

«Espanya mai ha considerat essencial investigar. Portem anys amb una inversió en investigació ridícula. La ciència hauria de tenir un pes específic més alt al nostre país», ha denunciat la doctora.

Finalment, la doctora ha sol·licitat al govern espanyol la reobertura d'aquests centres i ha recordat que l'aturada en l'activitat també està provocant que altres patologies amb una mortalitat més gran que el coronavirus no estiguin sota estudi.


Comentaris

envia el comentari