La crisi del coronavirus està deixant a molts sectors en una complicada situació econòmica. I no només parlem de les pèrdues que han generat arran del confinament, sinó de les que seguiran registrant tot i la reactivació. El problema és que la recuperació econòmica no serà igual de ràpida per a tots els sectors. Hi haurà alguns que fins i tot no puguin recuperar la seva activitat normal fins al pròxim any.
El sector més perjudicat al nostre país és el turístic, que a més juga un paper molt important per ser el principal motor de la nostra economia. La incapacitat de recuperar l'activitat turística de forma immediata comportarà una destrucció de llocs de treball sense precedents a casa nostra, una tràgica situació que, tot i això, podria beneficiar altres sectors estratègics com la construcció.
Manca de mà d'obra en la construcció
El sector de la construcció ha reclamat en aquests darrers anys la manca de mà d'obra per cobrir la seva activitat. Alguns motius d'aquesta absència de personal es deu a la necessitat de formació i el descens d'interès en el sector per part dels joves, unit a la jubilació d'una part important del sector.
«Podem crear fins a un milió de llocs de treball si es prenen les mesures correctes i en el moment adequat per desenvolupar-les», assegura Juan Antonio Gómez-Pintado, president d'APC Espanya (Associació de Promotors Constructors d'Espanya).
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Tot i estar immersos també en plena crisi del coronavirus, el sector de la construcció manté actualment més d'un 90% de les activitats de després de la reactivació de les activitats no essencials. Això suposa que les previsions per al sector no siguin tan dramàtiques tot i la crisi, el que comportarà que tant la construcció com el sector immobiliari aconsegueixin aguantar fins a final d'any.
Mesures per reactivar el sector
La Fundació de Caixes d'Estalvi ha publicat aquesta setmana una simulació del possible impacte del confinament i la seva evolució després del relaxament de les mesures, concloent que el PIB de la rajola seria un 5% inferior en acabar l'any, una xifra molt inferior a les pèrdues en altres sectors.
En aquest sentit, Joel García Fernández, president de la Confederació Asturiana de la Construcció CAC-Asprocon, recorda 'El Mundo' que «el sector sempre ha servit per sortir de les crisis més profundes».
A més, indica que si es prenen les mesures adequades, el sector de la construcció pot «acollir a molta gent que abans havia marxat a altres sectors com l'hostaleria i el turisme» assegura García Fernández.
Entre les mesures sol·licitades pel sector s'inclou la reactivació de les licitacions, la dinamització de l'aprovació de llicències privades i utilitzar part del romanent dels ajuntaments per a obres públiques als municipis que permetin crear llocs de treball en l'àmbit municipal.