Imatge de la discoteca a l'aire lliure que han muntat a plaça Catalunya, amb l'assistència de centenars de persones

El sector de l'oci nocturn converteix la plaça Catalunya en discoteca per protestar contra el seu tancament

Denuncien pèrdues milionàries per les restriccions del Govern i demanen que s'agiliti la reobertura i el règim d'ajudes

La Plataforma Som Oci Nocturn ha organitzat un acte de protesta a la plaça Catalunya de Barcelona, muntant una discoteca a l'aire lliure per protestar contra el tancament de locals d'aquest sector. La cita s'ha fet amb un perímetre i control d'accés —on s'ha pres la temperatura i s'ha subministrat gel hidroalcohòlic als assistents—, com si es tractés d'una discoteca de veritat, i amb espais compartimentats en tota la plaça per garantir la separació entre grups bombolla. A l'interior de la plaça s'ha muntat una tarima amb una cabina on s'hi ha punxat música.

Amb aquesta acció el col·lectiu vol visibilitzar la possibilitat de dur a terme la seva activitat amb totes les garanties sanitàries per evitar la propagació del coronavirus. El col·lectiu tem que, si no es permet obrir abans de desembre, pot arribar a desaparèixer entre el 65 i el 75% de les empreses dedicades a aquest sector, amb la consegüent destrucció de llocs de feina.

Les imatges de la plaça Catalunya, on s'ha vist assistents sense respectar la distància de seguretat i sense mascareta, han provocat la resposta de diversos ciutadans a través de les xarxes socials, on s'han mostrat indignats per aquest acte, que han titllat d'«irresponsable». 

El sector demana a les administracions un pla d'ajudes reals

Des del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, el seu secretari general, Ramon Mas, ha assegurat que «avui reivindiquem com podria ser una discoteca a l'aire lliure». Amb el tancament de les discoteques i l'obertura parcial de sales de concert, el sector demana a l'administració que faci un pla d'ajudes reals, donat el gran impacte que té i tindrà el tancament del sector. «Ja fa vuit mesos i mig que estem tancats, amb més de 25.000 euros mensuals perduts, 3.500 empreses i més de 25.000 treballadors directes afectats», ja apuntat Mas.

En aquest sentit, calculen que aproximadament el 25% de les empreses no podran obrir si les mesures restrictives s'allarguen fins el desembre i més enllà i adverteix de la desaparició de més del 70% del sector en el pitjor dels casos. Amb tot, Mas considera que els criteris del Procicat per mantenir el sector tancat «no s'entenen», ja que no se'ls han facilitat dades mèdiques que sostinguin les decisions que els afecten directament.

L'esperança dels tests ràpids i l'arribada de la vacuna

Mas apel·la a la «il·lusió» per reobrir, amb la possibilitat d'implementar un sistema de cribratge amb tests ràpids i l'arribada de la vacuna. Des de la Federació Catalana de Locals Nocturns, el seu secretari general, Fernando Martínez, se suma a les peticions de Mas, donat l'impacte econòmic que l'aturada del sector té en altres que se'n beneficien.

«Som estratègics en el sector del turisme i la restauració, ens diuen que sense una agenda nocturna no poden obrir perquè la gent no surt», denuncia. Per això, reclama «compensar les mesures sanitàries amb d'altres d'econòmiques».