Els treballadors que queden exclosos de la llista dels ERTO automàtics del govern

Alguns establiments hauran de demostrar que depenen dels sectors inclosos a la llista o que pateixen restriccions sanitàries

Pla obert de diverses taules a la terrassa d'un bar de Granollers el 24 d'agost de 2020
Part del comerç i la restauració tindran més complicat accedir als ERTO automàtics amb exoneracions a la Seguretat Social | ACN

Part del comerç i la restauració tindran més complicat accedir als ERTO automàtics amb exoneracions a la Seguretat Social, ja que no estan inclosos a la llista que el govern espanyol ha aprovat en el marc de les mesures per pal·liar la crisi del coronavirus

Per tal que algunes botigues, bars i restaurants es puguin acollir a aquest tipus d'expedients hauran de demostrar que depenen dels sectors econòmics inclosos a la llista o que pateixen restriccions sanitàries com limitacions d'aforament o d'horari. 

El Ministeri d'Inclusió considera que gairebé tots els sectors s'hi podran acollir a través d'aquestes fórmules, mentre el Gremi de Restauració alerta que es tracta d'una normativa molt complicada que està estudiant.

La llista de 42 sectors inclou, entre d'altres, l'extracció de minerals de ferro, fabricació d'explosius, edició de diaris, agències de viatges, transport aeri, gestió de sales d'espectacles, comerç al detall d'ordinadors o organització de convencions i fires.

S'adapten els ERTO en empreses amb restriccions per motius sanitaris

Les empreses de sectors més afectats podran acollir-se a la renovació dels expedients amb unes exoneracions de les quotes de la Seguretat Social d'entre el 75% i el 85%, depenent de si són grans o petites. 

A més, s'adapten els ERTO per companyies que pateixin restriccions per motius sanitaris, amb exoneracions del 70% al 100% i dues modalitats d'ERTO: d'impediment i de limitació. 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que l'acord «contempla, salva, protegeix i defensa totes les empreses i tots els treballadors». «Si salvem la tardor i l'hivern, entrarem de ple en la recuperació», ha dit.

Dues modalitats noves d'expedients

L'executiu espanyol, sindicats i patronal han dissenyat dues modalitats noves d'expedients. Un, per les empreses que veuen com la seva activitat és «suspesa» per decisió sanitària i que tindrà una bonificació del 100% de les cotitzacions socials, si tenen menys de 50 treballadors i del 90% per la resta de companyies. 

Aquests expedients s'anomenen ERTO d'impediment i «reprodueixen el mateix tipus de protecció que en els pitjors moments de la crisi», ha dit el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivà. Un dels sectors que podrà acollir-se a aquest tipus d'expedients és l'oci nocturn, segons ha puntualitzat Díaz.

El segon tipus d'expedients serà el de les empreses que tinguin una activitat «limitada» per les restriccions sanitàries interposades per les autoritats estatals i s'anomenarà 'ERTO per limitacions'. 

Les empreses petites tindran descomptes a les quotes del 100% a l'octubre, del 90% al novembre, del 85% el desembre i del 80% el gener. La resta d'empreses podran bonificar les quotes en deu punts menys, del 90 al 70%.

El termini, entre el 5 i el 19 d'octubre

A més, s'habiliten expedients per les empreses «particularment impactades durant la pandèmia» i amb un «nivell de recuperació limitat durant l'estiu». En concret, per les companyies amb menys del 65% dels «treballadors recuperats dels ERTO» i que a més formen part de sectors específics, que tenen més del 15% de persones regulades dels afiliats del sector.

Aquestes empreses podran estalviar-se el 75% de les quotes a la Seguretat Social, o el 85% si tenen menys de 50 treballadors, durant quatre mesos.
També es podran incloure en aquesta categoria les empreses que puguin demostrar que el 50% de la seva facturació depèn d'aquests sectors que encara no s'han pogut recuperar. Segons consta a l'acord, les companyies tindran entre el 5 i el 19 d'octubre per declarar-se empreses dependents davant l'autoritat laboral.


Comentaris

envia el comentari