Una de les platges del municipi de Roses (Alt Empordà).

La nova prohibició que demanen els experts en platges, terrasses i espectacles

Epidemiòlegs demanen que se'n prohibeixi el seu consum en aquests espais

El consum de tabac incrementa la possibilitat de contagi del coronavirus. Aquesta ha estat l'advertència de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) que ha reclamat que terrasses de bars i restaurants, platges, espectacles a l'aire lliure i cotxes particulars es converteixen en espais sense fum.

D'aquesta manera es volen ampliar els espais lliures de fum per poder protegir la població del fum del tabac i és per això que ha advertit que fumar en espais exteriors posa en risc de contagi de Covid-19   tant a la persona que fuma com als no fumadors que hi ha al voltant.

Es pot posar en risc a la població

La SEE ha explicat que es pot donar el cas que hi hagi fumadors que estiguin infectats i siguin asimptomàtics. En aquest cas, a l'hora de fumar poden emetre gotes d'aigua que continguin el virus en qüestió, SARS-Co-V-2 i posin en risc a la resta de població.

Si bé la SEE reconeix que les lleis antitabac han aconseguit disminuir considerablement l'exposició de la població al fum, insisteix a fer un pas més per control el consum de tabac per tal de reduir l'elevada càrrega de morbi-mortalitat que s'associa al tabaquisme i a l'exposició continuada al fum. 

A més, considera que encara hi ha espais, interiors i exteriors, que no estan regulats per la llei on els nivells de fum són massa elevats. Un factor de risc tant per la salut dels mateixos fumadors com per les persones que es troben a prop, posant especial èmfasi als menors. De fet, assenyala que prop del 80% dels establiments incompleixen la llei perquè permeten fumar en terrasses que estan cobertes amb dos o més tancaments el que provoca que la concentració de nicotina i partícules pugui superar els nivells concentrats en els espais interiors quan estava permès fumar.

Una nova llei antitabac

El govern espanyol ja està treballant en una nova lleiantitabac que contempla la pujada d'impostos així com l'equiparació del 'vapeig' amb la cigarreta tradicional per tal de poder prohibir-ne el consum en espais on no estigui permès fumar.

Una altra de les novetats que podria formar part d'aquesta llei és la prohibició de fumar en cotxes particulars. Una norma ja implementada en països com el Canadà, els Estats Units o Itàlia. Unes mesures però que la SEE creu que haurien d'anar acompanyades d'un augment dels espais on estigui prohibit el consum de tabac i altres productes derivats.