Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una dona una mica més gran somrient i bitllets d'euro en una cartera

La Seguretat Social aconsella fer això per cobrar una pensió més alta en el futur

Hi ha persones que prefereixen continuar treballant encara que ja puguin finalitzar la seva vida laboral i l'Administració ofereix una sèrie d'incentius a qui vulgui demorar la jubilació

Tot i que la jubilació és una etapa anhelada per molts treballadors, no tots decideixen deixar la vida laboral en complir el mínim temps cotitzat. Hi ha persones que opten per seguir vinculats a la feina en complir l'edat ordinària, i decideixen demorar-ne la retirada. La pensió pot ser baixa, i és possible que a certs ciutadans els interessi continuar treballant per tenir uns ingressos més alts.

Per això, la Seguretat Social ofereix una sèrie d'avantatges i beneficis a les persones que decideixin mantenir la seva activitat professional. La nova normativa va entrar en vigor el 2022 amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. El treballador anirà acumulant una sèrie d'incentius que es traduiran en una quantia més gran en el moment que es jubili.

Avantatges per a les persones que optin per demorar la seva jubilació

La Seguretat Social té 3 opcions a escollir per a totes les persones que compleixin els requisits i prefereixin jubilar-se més endavant:

La primera opció ofereix un increment addicional del 4% per cada any complet cotitzat després d'assolir l'edat ordinària de jubilació. Aquest complement se suma a la quantia de la base reguladora acumulada pel treballador.

La segona opció consisteix a rebre una quantitat a tant alçat (una suma global) per cada any addicional treballat. Aquesta quantitat, que varia entre 5.000 i 12.000 euros anuals, es percep en un pagament únic al moment de la jubilació.

La suma exacta depèn dels anys cotitzats en arribar a l'edat de jubilació. A més, la xifra té un augment del 10% per als que hagin treballat com a mínim 44 anys i 6 mesos.

La tercera opció, disponible des del maig del 2023, és una fórmula mixta que combina les dues opcions anteriors. Aquest càlcul es basa en el temps que ha durat la vida laboral de cadascú. Si algú ha cotitzat entre 2 i 10 anys addicionals després de l'edat ordinària de jubilació, el complement es calcula amb la suma següent:

  • Un percentatge addicional del 4% per cada any de la meitat del període. Per exemple, si has treballat 5 anys, calcularies el 4% de la meitat d'això 5 anys.
  • Una quantitat a tant alçat (pagament únic) per la resta de temps treballat.

Si el treballador ha treballat 11 anys o més posteriors a la seva edat ordinària, es calcula la suma de:

  • Una quantitat a tant alçat (pagament únic) pels primers 5 anys cotitzats.
  • Un percentatge addicional del 4% per cada any addicional que s'hagi cotitzat.

No obstant això, no tothom pot endarrerir la seva jubilació. La Seguretat Social exigeix cotitzar un mínim de 15 anys i haver arribat a l'edat mínima ordinària.