Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella de jubilats d'esquena, amb gorra i motxilla, caminant pel carrer

La Seguretat Social alerta: els jubilats que no rebran tota la pensió extra d'estiu

Hi ha beneficiaris als quals se'ls pot embargar una part de la pensió en cas de tenir deutes pendents

Tots els treballadors, després de durs anys d'esforç i de dedicació, volen arribar a la jubilació. És una etapa que aporta tranquil·litat, desconnexió i brinda la possibilitat de fer molts plans pendents. Sense pressió i sense haver de mirar el rellotge o el calendari, viatjar es pot convertir en una rutina.

Després de posar fi a la vida laboral, els jubilats reben la pensió, la quantia de la qual equival als anys cotitzats a la Seguretat Social. Així mateix, l'edat ordinària s'ha anat endarrerint amb els anys i el 2024 ja arriba als 66 anys i 6 mesos per als treballadors amb menys de 38 anys cotitzats. Els que superin aquesta xifra es podran jubilar amb 65 anys.

Aquesta pensió es rep en 14 pagues anuals. 12 corresponen a cada mes de l'any, i els 2 lliuraments addicionals s'abonen al juny i al desembre, abans d'estiu i de Nadal. Tot i això, hi ha excepcions, i no tots els jubilats rebran aquesta quantia extra.

Quins pensionistes no rebran la totalitat de la paga extra del mes de juny?

Per exemple, els pensionistes amb pensions prorratejades -12 pagues- no percebran aquest augment al juny. Tampoc les persones amb incapacitats permanents en conseqüència de malalties professionals o accidents laborals.

Així mateix, els beneficiaris amb deutes pendents amb Hisenda o la Seguretat Social poden rebre una part percentual de la paga extra. Segons l'article 607 de la Llei d'Enjudiciament Civil, és "inembargable" la pensió, salari o retribució que no excedeixi el Salari Mínim Interprofessional (1.134 euros).

Com funcionen els embargaments?

Tot i això, la situació és diferent per a les persones que reben una pensió o salari superior a l'SMI. Hi ha una escala amb percentatges en funció del deute pendent.

S'embargarà el 30% del tram de la pensió que oscil·li entre l'SMI i el doble de l'SMI. Per exemple, si l'SMI és de 1.134 euros, el doble és de 2.256 euros.

Si la vostra paga extra és de 2.000 euros, s'aplicarà el 30% a la xifra restant entre l'SMI i aquests 2.000. És a dir, us embargaran el 30% de 866 euros, un total de 259,8 euros.

L'embargament serà del 50% al tram que comprengui entre el doble i el triple de l'SMI (de 2.256 a 3.402 euros). I del 60% per al triple i el quàdruple de l'SMI (de 3.402 a 4.536 euros).

Finalment, la retenció pot arribar al 75% a la porció que excedeixi el quàdruple i arribi al quíntuple de l'SMI (de 4.356 a 5.670 euros). Es pot arribar al 90% si se superen tots els límits anteriors.

En el cas de les pensions, la quantia màxima mensual el 2024 és de 3.175 euros. Per tant, l'embargament màxim seria del 50%.

RETENCIÓ PENSIONS 

PERCENTATGEQUANTIA DE PENSIÓ
30%Tram entre SMI i el doble de l'SMI 
50%Tram entre el doble i el triple de l'SMI