Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

La seguretat Social avisa de 4 grans canvis amb les pensions de jubilació el 2023

L'any que ve hi haurà canvis a les pensions de jubilació

Les pensions de jubilació pateixen variacions cada any. Per aquest motiu, milions d'espanyols estan molt atents a totes les novetats que introdueix el Govern. Encara resten uns quants mesos per al 2023, però ja estan en marxa una sèrie de canvis que entrarien en vigor a partir del gener vinent.

És habitual que a partir del setembre la Seguretat Social comenci a anunciar una sèrie de modificacions al sistema de pensions. En molts casos aborden les pujades de les pagues, però en altres casos també recullen un enduriment a l'accés a la jubilació. Per tant, caldrà estar molt atents.

Al llarg dels pròxims mesos, les pensions de jubilació se centraran sobretot en quatre eixos. Al Ministeri de la Seguretat Social ja compten amb un esborrany per als seus plans de futur. El responsable, José Luis Escrivá, va avançar que aviat es presentarà una nova proposta sobre aquest assumpte.

Els canvis a les pensions per als quals cal preparar-se

Això desencadenarà uns quants canvis des del punt de vista econòmic. D'alguna manera, queden pendents d'aclarir una sèrie d'aspectes essencials. Entre ells, les quantitats a percebre per part dels jubilats i les seves cotitzacions.

Treballen a marxes forçades per intentar adaptar el sistema a la situació del país. Cada cop són més les persones retirades i el nombre de naixements continua a la baixa. Tampoc ajuda en tot això el percentatge de població activa, incapaç de compensar el nombre de pensionistes.

Vella amb diners
Les pensions de jubilació pateixen canvis anualment | GTRES

La Seguretat Social s'enfronta a una sèrie de modificacions pel que fa a les pensions contributives, com ara la de la jubilació. De moment, estan treballant sobre una sèrie de pautes que es confirmaran al llarg dels pròxims mesos. Si ja estàs jubilat o si tens intenció de fer-ho d'aquí a poc temps, no et perdis les quatre claus que anunciarà l'organisme públic.

1. Ampliació del període de còmput

Una de les grans preocupacions dels treballadors que es troben a punt de retirar-se del món laboral és conèixer de quant serà la pensió que rebran. Un punt clau és el temps treballat. Per això, sobre la taula hi ha la possibilitat d'ampliar el període de còmput.

▶️ Vídeo del dia

En aquests moments, per fer el càlcul de la base reguladora es prenen com a referència els darrers 25 anys de base de cotització. Ara, però, la intenció és augmentar aquest període fins als 35 anys. Això perjudicaria a la llarga els jubilats, ja que rebrien possiblement una pensió més baixa.

En qualsevol cas, s'estudia l'opció que seleccionin els 25 millors anys per poder gaudir d'una quantitat més elevada. Tot i això, el departament d'Escrivà ha topat amb l'oposició dels sindicats.

2. Revaloració de la pensió segons l'IPC

La intenció és que les pensions de jubilació es revaloritzin en funció del percentatge dels índexs de preus sobre el consum (IPC). A començaments d'aquest any, les contributives ho van fer un 2,5%. Per al 2023, tot queda pendent de la decisió del Govern.

Hi ha molta incertesa sobre la pujada de les pagues, sobretot si es té en compte l'elevada inflació, que a l'agost va assolir el 10,4%. El que es pretén és que els jubilats no perdin poder adquisitiu. Així doncs, per establir l'increment es tindrà en compte la inflació mitjana del novembre, tal com fixa la normativa legal.

3. Sense límit a les bases màximes

Sobre la taula de la Seguretat Social també hi ha la possibilitat d'augmentar la base màxima de cotització. Això facilitaria que els pensionistes amb més ingressos puguin disposar de pensions més elevades quan es retirin. De moment, tot s'està estudiant encara, no és segur que es pugui fer realitat en el futur.

4. Increment de l'SMI

El Govern ja ha avançat que el Salari Mínim Interprofessional patirà una revaloració. Aquesta proposta serà debatuda entre Treball i Seguretat Social. Escrivá va avançar que l'ascens de l'SMI intentaria adaptar al 60% del salari mitjà dels treballadors.