Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona fa càlculs amb una llibreta i una calculadora, amb un cercle on es veuen diversos bitllets

La Seguretat Social confirma canvis amb les pensions: aquests són els més beneficiats

El govern espanyol i els sindicats han arribat a un acord i certs oficis podran comptar amb avantatges per jubilar-se

La jubilació es converteix en una etapa anhelada per a la majoria de treballadors. La sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya ha estat objecte de debat en els darrers anys, i el govern espanyol ha implementat una sèrie de reformes.

Segons apunta la Seguretat Social, els treballadors amb menys de 38 anys cotitzats han d'esperar fins als 66 anys i 6 mesos per accedir al 100% de la pensió. Tot i això, les condicions per jubilar-se canvien a partir del 2025. L'edat ordinària s'amplia amb 67 anys per a les persones que no han cotitzat els 38 anys esmentats.

Tot i això, la possibilitat d'acollir-se a la jubilació anticipada ha anat creixent últimament. I és que el govern espanyol ha obert la porta a aquest escenari per a certes professions, reconeixent les limitacions físiques i psíquiques implícites en el desenvolupament.

Dit això, el Ministeri de Seguretat Social i els sindicats ha arribat a un acord. S'ha establert la creació d'un grup de treball que avaluarà les condicions laborals als sectors que puguin limitar l'exercici del treball. Fins i tot si no hi ha alts índexs de morbiditat o mortalitat.

Les professions beneficiades amb aquestes mesures

Els indicadors es basaran en la incidència, persistència i durada dels processos de baixa laboral. També a les incapacitats permanents o defuncions. Tot i això, certs oficis quedarien exclosos d'aquesta avaluació, segons han explicat la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO).

Les dues organitzacions sindicals sostenen que aquesta mesura no és suficient, i demanen establir l'edat als indicadors que marcaran els coeficients per determinar la jubilació anticipada. Sobretot, en aquelles activitats professionals que siguin especialment penoses, tòxiques, perilloses o insalubres.

Amb aquests canvis, es veuran afavorits els treballs nocturns, amb temperatures extremes, soroll i molt d'esforç físic. En aquest grup es poden incloure els vigilants de seguretat, treballadors de la construcció o agricultors.

Els sindicats exigeixen més canvis

Tot i això, CCOO i UGT demanen més mesures. Aquests últims dies han anunciat mobilitzacions el 7 de juny que ve per exigir al govern espanyol que s'anticipi a l'edat de jubilació per als conductors professionals. I no descarten fer un "atur total" a tot el sector del transport per carretera si les seves demandes no són ateses.

La preocupació dels sindicats es basa en els darrers sinistres ocorreguts. Han explicat que no és segur que una persona més gran de 65 estigui al volant durant més de 8 hores. A més, han assegurat que el fet d'estar sotmesos a unes males condicions laborals poden afectar la vista, l'oïda o altres capacitats.