Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

La Seguretat Social explica com es pot accedir al 100% de jubilació amb 63 anys

Hi ha certs grups de persones que sí que es poden jubilar abans d'hora sense perdre res de diners de la pensió

Quan arribem a certa edat, en què la nostra vida professional va arribant al final, ens preguntem si podem escurçar aquests últims anys. I tenim la idea somiada d'emprendre un retir prematur, com és deixar de treballar als 63 anys. Estem parlant de l'accés a la jubilació voluntària anticipada.

Una possibilitat que ens ofereix la Seguretat Social complint una sèrie de requisits si volem jubilar-nos amb aquesta edat, i sobretot cobrant el 100% de la pensió. Tot i que per a molts pugui suposar una utopia, no és tan complicat accedir a aquest tipus de jubilació.

La veritat és que la Seguretat Social ens concedeix deixar de treballar abans de temps de forma voluntària fins un límit de 24 mesos abans de l'edat legal ordinària. I és clar, quan es faci el mínim d'anys cotitzats.

Descobreix com accedir a la jubilació anticipada voluntària als 63 anys

La Seguretat Social exigeix una cotització de 36 anys i 6 mesos per accedir a la jubilació anticipada voluntària als 63 anys i cobrar el 100% de la base reguladora de la pensió. Alhora, dos d'aquells anys de cotització haurien d'estar compresos en els 15 anys just anteriors al fet causant.

Igualment, no podem tenir deutes contrets amb la Seguretat Social. Això sí, els treballadors que demanin aquesta jubilació anticipada patiran certes retallades. Retallades que són més elevades o més baixes tenint en compte els mesos que s'avança la jubilació i els anys cotitzats.

Els coeficients reductors van ser modificats a la Llei 21/2021, de 28 de desembre, resultant així unes retallades per la jubilació anticipada i que molts patiran el 2024.

Penalitzacions per jubilació anticipada a Espanya el 2024

ANYS COTITZATSREDUCCIONS
Menys de 38 anys i sis mesos3,26 - 21% de la pensió
38 anys i sis mesos - 41 anys i sis mesos3,11 - 19% de la pensió
41 anys i sis mesos - 44 anys i sis mesos2,96 - 17% de la pensió
Més de 44 anys i sis mesos2,81 - 13% de la pensió

A la jubilació anticipada voluntària, aquestes retallades van des del 2,81% per avançar un mes la jubilació i tenir més de 44 anys i sis mesos cotitzats fins a un 21%. Sobre aquest darrer percentatge, parlaríem d'avançar 24 mesos l'edat de jubilació i cotitzar menys de 38 anys i sis mesos.

Jubilació anticipada per motiu de professió

Però aleshores, quina és la manera com un treballador es pot jubilar amb 63 anys i cobrar el 100% de la pensió, sense retallades? El cas és molt concret. Ho podran fer aquelles persones que es jubilin després d'haver exercit unes professions específiques establertes per la Seguretat Social.

Es tracta dels treballadors que estiguin dins dels grups següents:

  • Policies Locals
  • Membres de l'Ertzaintza
  • Bombers públics
  • Treballadors que estiguin dins de l'Estatut Miner
  • Personal de vol de treballs aeris
  • Artistes professionals taurins
  • Treballadors ferroviaris

Això és degut al fet que, des de la Seguretat Social, es considera que aquestes són professions "de naturalesa excepcionalment penosa, perillosa, tòxica o insalubre" en què els treballadors poden acusar "elevats índexs de morbiditat o mortalitat".