Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

La Seguretat Social explica per què no t'ha pujat la pensió el 2023: els motius

Hi ha certes pensions que no han gaudit de la pujada del 8,5%

La despesa que ha suposat l'última pujada de les pensions ha estat d'11.902 milions d'euros. Així ho confirma la mateixa Seguretat Social. Tot i això, no tots han tingut la sort de gaudir d'aquesta revaloració del 8,5%.

La pensió mitjana de jubilació, actualment, arriba als 1.368 euros al mes en 14 pagues. En un comunicat, La Moncloa va afirmar que les pensions contributives i les de Classes Passives «es revaloritzaran un 8,5% el 2023, que és la inflació mitjana de l´any anterior».

Amb l'arribada del nou any, des del gener ja s'ha pogut gaudir d'aquesta pujada, molt aplaudida per milions de pensionistes. En altres casos, però, la pujada no ha estat tan alta i el Govern ha tingut diversos motius per no fer-la.

Així queden les pensions amb la pujada del 8,5%

La pensió mitjana de jubilació a Espanya ha pujat aquest 2023 uns 1.500 euros més respecte a l'any passat. La de viduïtat, per part seva, ha augmentat en 930 euros.

Imatge d'una mà traient bitllets del caixer
La pensió mitjana de jubilació puja 1.500 euros respecte al 2022 | Getty Images

Des del Govern, a més, indiquen que la pensió mínima de jubilació de 65 anys o més grans queda fixada en 10.963,40 euros a l'any i en 13.526,80 euros quan es té un cònjuge a càrrec.

D'altra banda, l'Executiu explica que: «Els menors d'aquesta edat rebran com a mínim 10.256,40 euros i 12.682 si tenen cònjuge a càrrec». Arribats a aquest punt, són molts els que es pregunten què passa amb un altre tipus de pensions.

Aquestes són les pensions que han experimentat la pujada del 2023

Cal destacar, d'altra banda, que la pujada només s'ha aplicat a les persones que perceben una pensió de jubilació d'incapacitat permanent, de viduïtat, d'orfandat, així com a favor de familiars del sistema de la Seguretat Social en la modalitat contributiva.

A més, per gaudir de la pujada, les pensions han de datar abans de l'1 de gener de 2023 i no poden ser concurrents amb altres. La revaloració d'aquest 8,5% també s'ha aplicat a l'import mensual que la pensió ha tingut des del desembre del 2022.

Des del gener d'aquest mateix any els pensionistes ja han pogut gaudir de la revaloració de les prestacions. Aquest mes de febrer, doncs, serà el segon de l'any en què es podrà veure la pujada reflectida als comptes.

La pujada també té uns límits

Una altra de les coses que destaquen i que cal tenir en compte en relació amb la pujada de les pensions del 2023 és que té límits. Per exemple, la quantitat, després d'aplicar-se la pujada, no pot superar els 3.058,81 euros al mes, tot i que en queden excloses les pagues extra.

En altres paraules, no s'ha aplicat la revaloració quan la pensió és més gran de 42.823,34 euros a l'any. Tot i això, aquest no és l'únic motiu pel qual hi ha pensions que no han pujat, ja que el Govern també ha contemplat altres excepcions.

bitllets de 50 i 20
Aquestes ajudes no gaudeixen de la pujada del 8,5 %, però sí de la pujada extraordinària del 15 % | GETTY IMAGES

 

Les pensions no contributives no compten amb la pujada del 8,5%

En aquest sentit, per exemple, tant les pensions no contributives de jubilació com d'invalidesa o els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital no han gaudit d'aquesta pujada del 8,5%. La raó, en aquest cas, és molt senzilla.

Totes aquestes prestacions continuen amb la pujada extraordinària del 15% que l'Executiu va dur a terme el juliol del 2022. Aquesta va ser una de les mesures que el Govern va posar en pràctica amb l'objectiu de fer front al panorama econòmic.

És a dir, s'ha pres aquesta decisió per incrementar el poder adquisitiu dels beneficiaris després de les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, de la inflació desmesurada i de la pujada dels preus en béns essencials, com ara la llum o el gas.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp