Matrimoni d'ancians mirant un portatil i unes factures

La Seguretat Social fixa la nova edat per a la jubilació anticipada el 2023

Aquesta és l'edat amb què podràs jubilar-te el pròxim any

El proper any també hi haurà novetats. Igual que passa des de fa un temps, el proper mes de gener, amb l'arribada del 2023, canviaran les condicions perquè et puguis jubilar a l'Estat espanyol. I a això, se li sumen també canvis en la jubilació anticipada.

Tot i que són diverses les coses que caldrà tenir en compte en aquest nou inici d'any, hi ha algunes novetats que resulten més interessants. Per això, conèixer-les serà de vital importància, sobretot, si vols jubilar-te en els propers mesos.

Uns dels canvis més importants estan relacionats amb l'edat legal de la jubilació per als qui esdevindran nous pensionistes. Tot i això, aquest no és l'únic, ja que a això l'acompanyen altres aspectes a tenir en compte.

Aquesta serà la nova edat de la jubilació anticipada a Espanya en 2023

L'1 de gener del 2023 començarà a entrar en vigor una de les novetats que marcaran el rumb de tot l'any respecte a la jubilació. En aquest sentit, des del primer dia de l'any s'endarrerirà la jubilació anticipada voluntària.

Imatge d'una parella de jubilats ballant a la terrassa
La nova edat per jubilar-se de forma anticipada serà als 64 anys i 4 mesos | Getty Images

La nova edat a què es podrà accedir a aquesta serà de 64 anys i quatre mesos. D'altra banda, també cal saber que, els que es jubilin a causa d'un acomiadament, ho podran fer amb 62 anys i quatre mesos.

Què passa amb la pensió si et jubiles abans d'hora

També és important saber que aquells treballadors que vulguin accedir a la jubilació abans d'hora veuran retallades a la seva pensió. I aquestes s'efectuaran per cada mes en què avancin la retirada. És a dir, es traduirà en una reducció sobre la quantia total.

Aquesta serà del 2,81% per als que tan sols decideixen avançar-la un mes i comptin amb un ampli període de cotització. No obstant això, arribarà fins al 21% per als que decideixin jubilar-se dos anys abans i hagin cotitzat menys de 38 anys i 6 mesos. D'altra banda, la penalització per a aquells prejubilats que estigui a l'atur variarà entre el 0,5% i el 30% en el cas que avancin la jubilació més anys.

Canvis en els requisits d'accés per a la jubilació parcial

Però l'edat legal no és l'única cosa que canvia a partir del 2023. També ho faran els requisits d'accés als quals es podran acollir els treballadors per optar per la jubilació parcial. I és que, aquesta dona com una possibilitat poder compatibilitzar la jubilació amb un lloc de treball a temps parcial.

Aquest any, s'endarrerirà l'accés a aquesta opció als 62 anys i quatre mesos. És a dir, dues més que actualment i, a més a més, s'endurirà. Només podran fer-ho amb aquesta edat aquells treballadors que hagin cotitzat un mínim de 35 anys i nou mesos.

És a dir, tres mesos més que aquest 2022. D'altra banda, s'allargarà fins als 63 anys i vuit mesos, quatre més que ara, poder accedir a aquest retir si es tenen tan sols 33 anys cotitzats.

Com jubilar-se el 2023 de forma ordinària amb el 100% de la pensió

Un canvi notable serà que, a partir del gener, els que desitgin jubilar-se de forma ordinària i aconseguir el 100% de la pensió hauran de tenir 66 anys i quatre mesos. És a dir, dues més que actualment.

Així mateix, el període de cotització exigit augmentarà tres mesos. D'altra banda, per jubilar-se amb 65 anys, com abans, caldrà haver pagat quotes a la Seguretat Social durant un mínim de 37 anys i sis mesos.

L'objectiu final és que, a partir del 2027, com ja van anunciar des del Govern, l'edat legal s'estableixi en 67 anys. Això sí, si no s'han cotitzat un mínim de 38 anys i sis mesos.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp