Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vella amb diners

La Seguretat Social et pagarà aquesta pensió si has cotitzat només 23 anys a Catalunya

Tenen dret a percebre aquesta pensió sense haver d'arribar als 36 anys cotitzats

Al tram final de la vida laboral ens sorgeixen sempre dubtes sobre la pensió de jubilació que podem rebre. L'adequat és arribar als 65 anys amb el nombre més gran possible d'anys cotitzats i amb una base elevada. Només així es podrà rebre la paga més alta que preveu la Seguretat Social i que ronda els 2700 euros.

Però hi ha molta gent que no arriba als 35 o 36 anys de cotització que demana l'organisme públic. Cal aclarir que per accedir a la pensió per retirada només s'exigeix una condició. I és haver cotitzat almenys durant 15 anys.

Aquest requisit apareix recollit a l'article 205 del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre de la Llei de la Seguretat Social. A més d'aquests 15 anys, com a mínim s'han cotitzat 2 anys durant els 15 anys previs a la jubilació.

Aquells que no compleixin aquest mínim, també poden accedir a una pensió. Això sí, caldrà que satisfacin una sèrie de condicions.

Quina pensió et queda amb 23 anys cotitzats?

Per conèixer la pensió que queda al treballador després de jubilar-se cal posar-se en contacte amb la Seguretat Social. Això no obstant, també es pot calcular aplicant a la base reguladora el percentatge general que correspongui segons el temps cotitzat.

Foto de bitllets de 50 euros.
Es pot accedir a la pensió de jubilació amb 23 anys cotitzats | Getty Images

La base reguladora que correspon a algú amb 23 anys cotitzats a l'organisme públic és d'un 70,16%. Aquesta operació es fa després de prendre com a referència els 15 anys de cotització, que fixen en un 50% la pensió que es genera. A partir d'aquí se suma un 0,19% per cada mes cotitzat, entre el mes 1 i el 248.

Això es tradueix que per cada any aportat a la Seguretat Social se li afegiria un 2,28%. Actualment, per cobrar el 100% de la pensió de jubilació exigeixen la cotització d'almenys 36 anys i dos mesos.

En qualsevol cas, aquesta xifra anirà augmentant de manera gradual dos mesos cada any. Tot amb el propòsit d'assolir els 37 anys cotitzats per percebre el 100% el 2027.

Com calcular la pensió de jubilació

La Seguretat Social explica com s'obté la base reguladora a partir d'aquest any. És el resultat de dividir per 350 les bases de cotització del treballador durant els 300 mesos anteriors a la retirada. Es prendran com a referència les bases de cotització dels últims 25 anys.

Quan en aquest període de 25 anys hi hagi fases sense cotitzar, la Seguretat Social haurà d'ocupar les franges de temps amb bases de cotització fictícies. Serà el 100% de la base mínima vigent durant els primers quatre anys i el 50% de la base a partir del cinquè any.

Cal no oblidar que es tracta d'un bloc de temps força extens. I és probable que en algun moment ens quedem sense feina o se'ns esgoti la prestació per desocupació. Les llacunes en la cotització resulten força freqüents i són les que impedeixen percebre una pensió de jubilació en la seva integritat.

Al lloc web de la Seguretat Social compten amb un programa d'autocàlcul per conèixer quan es pot accedir a la pensió. A més, ens permetrà saber els diners a què ascendirà mensualment. Això sí, per dur a terme aquesta operació caldrà comptar amb el certificat electrònic.

En cas de no tenir els anys exigits, no dubtis a consultar-hi quina és l'opció més convenient. Sobretot perquè puguis retirar-te amb unes condicions tan bones com sigui possible per a tu.