Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un senyor amb els braços plegats i la imatge amb el logotip del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

La Seguretat Social anuncia els treballadors que es poden jubilar amb tan sols 55 anys

Alguns treballadors es poden acollir a un tipus especial de jubilació anticipada en determinades circumstàncies

Els treballadors que s'acosten als 65 anys comencen a pensar en la jubilació, un dels moments més importants en acabar la vida laboral. Tot i això, també cal pensar en un altre tipus de jubilacions, com recorden des de la Seguretat Social.

Cadascun dels casos compta amb les seves particularitats segons la persona i, encara que cal tenir en compte que gran part dels treballadors han d'acreditar un període de cotització de més de 38 anys per obtenir la pensió, no sempre és així.

És el que passa, per exemple, en els casos de jubilació anticipada. En aquest sentit, hi ha algunes feines que, per les seves condicions, permeten al treballador retirar-se fins i tot amb 55 anys.

Quins treballadors es poden jubilar de manera anticipada?

Des de la Seguretat Social indiquen que els llocs de treball que es poden acollir a aquest tipus especial de jubilació anticipada són aquells que compten amb una “naturalesa excepcionalment penosa, perillosa, tòxica o insalubre”.

També entren dins les feines que “acusen elevats índexs de morbiditat i mortalitat”. Tenint això en compte, hi ha 10 llocs de treball que compleixen aquestes condicions i, en un d'ells, es pot accedir a la jubilació als 55 anys.

La Seguretat Social indica quines ocupacions entren a l'excepció

Els treballadors que tenen dret a la jubilació anticipada són els següents:

  • Treballadors inclosos a l'Estatut Miner
  • Personal de vol de treballs aeris
  • Treballadors ferroviaris
  • Artistes
  • Bombers al servei de les administracions públiques
  • Membres del Cos de l´Ertzaintza
  • Policies locals
  • Membres del Cos de Mossos d'Esquadra
  • Policia Foral de Navarra
  • Professionals taurins
Muntatge d'un toro i unes mans amb diners.
Els professionals taurins es poden acollir a un tipus especial de jubilació segons el cas | Getty Images

Cas especial dels professionals taurins

Els matadors de bous, rellonejadors, banderillers, novellers, picadors, mossos d'estocs i de reixons, torejos còmics i els seus ajudants es poden jubilar sota uns termes diferents segons el nombre de festes en què hagin participat.

Els mossos d'estocs i de reixons, així com els seus ajudants, es poden jubilar arribant a l'edat ordinària, però també amb 60 anys (aplicant un coeficient reductor del 8%) si han format part de 250 espectacles.

Els puntillers es poden jubilar també amb 60 anys si han participat en 250 espectacles i sense reducció a la pensió de jubilació.

Els treballadors que es poden jubilar als 55 anys

Pel que fa a la jubilació anticipada als 55 anys, queda establerta per al grup amb més perillositat. Aquells banderillers, toreros còmics i picadors amb 200 festes es poden acollir a aquest tipus de retir. El mateix passa amb els matadors de bous, els rellonejadors i els novellers, amb un límit de 150 festes.