Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

'Semàfors de Covid': La nova mesura que podria arribar aviat als bars espanyols

Les associacions relacionades amb l'hostaleria, el comerç o els supermercats han rebutjat aquesta mesura

Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa
Des del consistori es pretén augmentar la difusió de la informació sobre el virus a la ciutat | cedida

L'Ajuntament de València té la intenció d'implantar una mesura informativa per als veïns de la ciutat. Volen senyalitzar amb 'semàfors' el risc de contagi que hi ha a cada barri de la ciutat i, per això, col·locaran aquests semàfors en restaurants, bars, supermercats i altres comerços amb gran afluència de gent. Però no a tothom li ha semblat bona idea i associacions com ASUCOVA, la Federació d'Hostaleria i Comfecomerç no estan d'acord amb la iniciativa.

Els semàfors no són benvinguts

Segons ha manifestat Elisa Valía, consellera del Cicle Integral de l'Aigua, Participació Ciutadana i Acció Veïnal, «consisteix a establir un sistema semafòric amb quatre colors». Aquests senyals portarien el mapa d'afecció del barri i es posarien a peu de carrer.

«Per establir aquests senyals, creuaríem les dades que estem recollint de les aigües residuals, les quals ens permeten conèixer l'escenari en 7 o 10 dies d'antelació davant de les proves PCR, i la informació que proporciona la Conselleria de Sanitat sobre l'avanç de la pandèmia», ha assenyalat la consellera.

Es confia en els aparadors de «col·lectius veïnals i el teixit associatiu de la ciutat» per a col·locar els semàfors. Durant la jornada d'ahir, Valía afirmava als mitjans 'Valencia Plaza' i 'Levante-EMV' que la intenció inicial és que els semàfors es col·loquin en «comerços i bars». «Entenem que hi pugui haver algú reticent, però es pot negociar. «Podem incorporar suggeriments dels diferents col·lectius», afegia.

Les associacions relacionades amb l'hostaleria, el comerç o els supermercats han rebutjat aquesta mesura i, a més, han afegit que no havien estat consultats, segons 'El Español'. Manuel Espinar, president de la Federació d'Hostaleria de València, ha manifestat a l'esmentat mitjà que «no tenim coneixement d'aquest projecte de l'Ajuntament de València, no ens han comentat res. A priori, no ho veiem una proposta convenient, però ens hauran d'explicar en què consisteix realment la idea».

Por de perdre clients 

Una de les majors preocupacions de les associacions és el fet que aquests senyals poden arribar a afectar molt negativament a certs comerços: «És un sense sentit. Donaria a entendre que es tracta de comerços insegurs. Sincerament, 'semaforitzar-nos' ens sembla un acudit», va manifestar Rafael Torres, president de Confecomerç.

«De veritat ens volen marcar?», va afegir Torres. Ha deixat clara la seva visió sobre la mesura en afirmar que «generaria confusió i males sensacions. Per què hem de fer pensar a la gent contínuament en el virus?».

El portaveu de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (ASUCOVA), Pedro Reig, tampoc creu que hagi de ser una bona mesura: «Es pot crear una falsa sensació de seguretat quan s'informa que un barri està en una bona situació», ha dit a 'El Español'. «No creiem que sigui una bona idea associar la situació del barri a botigues concretes. Consum ja utilitza un sistema semafòric per ordenar l'afluència en els seus supermercats. Introduir-ne un altre diferent generaria confusió», afirma.

Al seu torn, Elisa Valía, la consellera que pretén avançar amb aquesta mesura, ha manifestat que «simplement pretén traslladar al carrer la informació que ja es brinda al ciutadà per altres canals, per assegurar una major difusió i abast. No es tracta de dir-li a la gent que agafarà el virus en un bar o comerç, sinó d'informar de l'impacte que està tenint el virus».