Un mecànic muntant pneumàtics en un cotxe amb una roda sobre la neu

Sentència de l'OCU: les 5 pitjors marques de pneumàtics d'hivern el 2024

Les rodes dissenyades per a les èpoques de més fred no són obligatòries a Espanya, encara que algunes marques com Firestone no són eficaços en la frenada i l'adhesió a l'asfalt

L'OCU ha publicat una llista amb diferents marques de pneumàtics apropiades per a cada època de l'any. Entre les de pitjor qualitat per a l'hivern, assenyala Firestone, Yokohama, Kleber, Hankook i Nexen.

A Espanya no és obligatori l'ús de pneumàtics d'hivern, per la qual cosa, per norma general, s'utilitzen els anomenats pneumàtics mixtos. Alguns fabricants asseguren que la seva marca és apte per a les estacions de fred i de calor. Encara que, altres pensen que algunes rodes no funcionen igual en les èpoques de molt fred, ja que en baixes temperatures comencen a perdre eficàcia.

Quan hi ha gel i neu a la calçada no s'agafen igual a l'asfalt i la frenada no és efectiva. La goma de la roda no està feta per treballar en temperatures baixes. Des de RACE recomanen el seu ús quan la temperatura està per sota dels 7º.

L'Oficina del Consumidor duu a terme diverses "anàlisis comparatives de pneumàtics" i aconsella l'ús de pneumàtics d'hivern en èpoques de molt fred. Segons l'OCU, les millors marques per a les èpoques de més fred són Continental, Dunlop i Michelín.

Tot i que també hi ha un valor afegit segons la mesura de la roda. En aquests casos dependrà del tipus de roda que faci servir el cotxe per poder triar. Encara que moltes vegades una marca pot ser de bona qualitat per a una mida en concret, però no ser tan bona per a un altre tipus de roda.

A quins països és obligatori fer servir rodes d'hivern?

A molts països d'Europa on fa molt de fred, l'ús de rodes d'hivern és obligatori. És el cas de Bulgària, Croàcia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània, Finlàndia o Suècia. En aquests països és obligat per llei, entre els mesos de novembre i abril.

Al nostre país, igual que a Itàlia i França només és obligatori quan hi hagi un senyal de trànsit que n'indiqui l'ús.

I després hi ha els països com Romania, Txèquia, Noruega, Luxemburg, Islàndia, Eslovàquia, Àustria o Alemanya, on hi ha obligatorietat si les condicions climàtiques no són bones. L'OCU disposa d'un comparador de pneumàtics a la pàgina web i una llista amb les millors marques segons el període de l'any.