Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un senyal de STOP

El senyal de STOP canvia a Catalunya: Així la veuràs a partir d'ara a la carretera

El senyal de STOP canviarà i s'introduiran 16 nous senyals al nostre territori

Els senyals de trànsit formen part d'un llenguatge gairebé universal. De fet, a l'hora de treure's el carnet de conduir, és el primer que cal aprendre. Per això, quan hi ha canvis, es comença a formar força enrenou.

Això és just el que sembla que passarà d'aquí poc. I és que el Ministeri de Transport, de la mà de la Direcció General de Trànsit, també coneguda com a DGT, està duent a terme un nou pla per modificar els senyals.

Una de les que no es deslliurarà d'aquest canvi és el senyal de STOP. Tot i això, també s'introduiran molts nous elements amb l'objectiu de fer que la nostra circulació sigui molt més segura i també eficient.

El senyal de STOP canviarà al 2023: així és a partir d'ara

A Espanya és un dels senyals més coneguts. El senyal de STOP, que anomenem així pel seu nom en anglès, a més de ser un dels senyals més famosos, és també dels més importants. I és que no respectar-la pot sortir gaire car.

Així les coses, una de les novetats que portarà l'any que ve és un canvi substancial en aquesta. Aquesta modificació començarà a entrar en vigor a partir del 2 de gener del 2023, per la qual cosa convé estar ja preparats.

En aquest cas, el senyal de STOP pretén mantenir la seva forma reconeguda d'octogonal. Així mateix, els colors també seran els mateixos: lletres blanques sobre un fons vermell. Tanmateix, el que canviarà serà la tipografia.

Segons sembla, des de la DGT pretenen modernitzar les lletres perquè també siguin més visibles, així com llegibles, per part dels conductors. Amb això, el senyal canviarà per primera vegada des de fa 18 anys, moment en què es va aprovar el Reial decret 1428/2003.

Altres senyals nous que introduirà la DGT

Però el canvi del senyal de STOP no és l'únic que ens espera en els pròxims temps. De fet, des del ministeri i la DGT pretenen introduir 16 nous senyals i modificar-ne d'altres.

Imatge del nou senyal de trànsit dels patinets elèctrics
Hi haurà un senyal específic pels patinets | Autopistes

1. Patinets elèctrics

A partir d'ara, els vehicles VMP o patinets elèctrics tindran els seus propis senyals. Algunes seran les que indiquin la preferència dels mateixos o la prohibició de pas.

2. Centres escolars

El senyal que indica un centre escolar serà modificat. En aquest sentit, es pretén instaurar la perspectiva de gènere canviant el nen que porta de la mà a la nena, al contrari. És a dir, que sigui ella qui porti la iniciativa.

3. Distintiu ambiental

A més a més, es crearà un nou senyal per indicar la prohibició d'entrada dels vehicles d'acord amb el seu distintiu ambiental. I és que l'objectiu és reduir la contaminació.

4. Bicicletes

La DGT vol estendre l'ús de les bicicletes a Espanya. I per fer-ho, també es farà un nou senyal que informarà sobre l'obligació de baixar del vehicle i continuar a peu quan calgui. D'aquesta manera, es pretén augmentar la seguretat dels ciclistes a la ciutat.

Imatge del senyal de trànsit dels animals
També hi haurà un senyal que adverteixi de la presència de porcs senglars | Autopistes

5. Senglars

D'altra banda, la Direcció General de Trànsit també presentarà un altre senyal nou per indicar la presència de porcs senglars. Sí, perquè s'està convertint en un problema tant a pobles com a grans ciutats espanyoles.

6. Gent gran

A partir del gener, per part seva, també farà el seu debut un nou senyal que indicarà la proximitat d'espais que solen fer servir la gent gran. És el cas de les llars de jubilats, així com dels centres de dia.

7. Vehicles elèctrics

Pel que fa als vehicles elèctrics, cada cop més promocionats per les autoritats, també tindran nous senyals. Una s'encarregarà d'informar d'on hi ha punts de recàrrega i d'altres indicar la proximitat a un carril trenat.