Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes

Nou pas endavant per al desplegament del Pla de la Bicicleta de Reus

La mesura afectarà 11,5 quilòmetres de carrers del centre de la ciutat

Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes
La nova senyalització s'instal·larà a 36 carrers del centre de Reus | Jordi Olària Gras

Una trentena de carrers de Reus seran preferentment per a bicicletes els pròxims mesos. L'Ajuntament ha tret a licitació pública la instal·lació de senyalització a 36 vials de la ciutat que cobreixen més d'onze quilòmetres del centre del municipi. Amb un pressupost de 32.235,72 euros IVA inclòs, el contracte preveu executar-se en un mes des que es formalitzi.

Dijous vinent acaba el termini perquè les empreses interessades presentin les seves ofertes. Es tracta del següent pas en els carrils bici de convivència. Segons el projecte, es tracta d'«ampliar els carrils bici al centre urbà, com a mesura d’adaptació de l'entorn del municipi a la situació actual que ha vingut donada per la crisi sanitària de la Covid-19».

L'objectiu és «garantir un espai per a la circulació segura de bicicletes i reduir la velocitat de circulació del carrer». Segons el contracte, també es busca reduir els accidents, els espais d'aglomeració i la intensitat del trànsit. La senyalització s'instal·larà després que hagi entrat definitivament en vigor la modificació de l'Ordenança de Civisme que, precisament, restringeix la circulació de bicicletes i patinets entre altres elements. Tot plegat afectarà 11,5 quilòmetres de carrers.

Onze quilòmetres de carrers preferents per a bicicletes

En concret, quedaran marcades com a zones amb un límit de velocitat de 30 quilòmetres per hora i alhora com a zones on les bicicletes tindran preferència 36 carrers de la ciutat. Tot el tomb de ravals comptarà amb aquesta senyalització, com també ho farà el carrer de Sant Joan i el de Prat de la Riba, la plaça de les Oques, el camí de l'Aleixar i l'avinguda del doctor Vilaseca.

Al sud del centre, el carrer de Misericòrdia, les avingudes del Carrilet, de la Salle i del cardenal Vidal i Barraquer i també la plaça Europa formaran part d'aquesta nova actuació. A l'est s'estendrà cap al Camí de Tarragona, a la riera d'Aragó i el carrer d'Eugeni Mata, el camí de Valls i el carrer del Roser.

Del tomb de ravals cap al nord s'instal·larà aquesta senyalització al carrer del doctor Robert, de Salvador Espriu i de l'Amargura, a la plaça de la Llibertat, al carrer Ample i la plaça del pintor Fortuny, al passeig de Mata, al carrer de Castellvell i l'avinguda del pintor Tapiró, al carrer del general Moragues i ales avingudes de l'Onze de Setembre i de Sant Jordi.

Imatge d'arxiu del carril bici de l’avinguda de Falset
Reus defineix el traçat dels nous carril bici de convivència | cedida

L'adaptació del Pla de Mobilitat Urbana

El Pla de la Bicicleta que s'havia previst a Reus ha patit modificacions. Alguns de caràcter tècnic, com les obres que Aigües de Reus va dur a terme a la plaça del Canal i al seu voltant. Això, segons explicaven fonts municipals, va fer aturar el desplegament del Pla de la Bicicleta.

A més, però, s'està revisant el Pla de Mobilitat Urbana, un document que ha de preveure, entre altres aspectes, la mobilitat de bicicletes i patinets a la ciutat. Aquest desplegament ha d'anar coordinat amb altres projectes urbanístics o de mobilitat. Des de la vianalització d'alguns carrers, com el raval de Santa Anna, fins a reformes importants previstes, per exemple, al passeig de Mata i al carrer Ample.

Encara en matèria de mobilitat sostenible i connectivitat, però fora de les competències municipals, la Generalitat ha de portar la vorera i el carril bici llargament reclamats des de la urbanització de Blancafort fins a la rotonda de la T-11 on ara mateix acaben. A més, el Govern català ha posat sobre la taula la idea que feia anys que s'estudiava d'acabar allargant aquest carril bici fins a Cambrils.

El desplegament del Pla de la Bicicleta

El govern manté que el retard en el desplegament del Pla de la Bicicleta es deu, precisament, a la voluntat d'executar-lo adaptat a la realitat actual, incloent-hi els patinets i altres Vehicles de Mobilitat Personal a la normativa. Des de l'oposició, i des del sector social, com l'entitat Bicicamp, fa temps que reclamen actuacions concretes i decidides en aquest àmbit.

Per una banda pel que fa a la regulació, que ara mateix es recolza més sobre l'Ordenança de Civisme que sobre normatives pròpies. Per altra banda, també, a l'hora de fer realment possible la circulació en bicicleta per Reus, tant perquè es pacifiqui el trànsit de cotxes, com perquè es connectin els carrils bici actualment sense unió física de fora del centre.

La proposta que actualment hi ha sobre la taula és la d'establir carrils bici des dels afores de la ciutat cap al centre, però una vegada s'arribi al centre, passar a aquests carrils de convivència que ara se senyalitzaran. D'aquesta manera, sense haver d'establir un carril bici pròpiament, les bicicletes haurien de poder circular de manera segura pel mateix espai que els cotxes.